Door lid te worden van de NAVO verliest Zweden zijn neutraliteit. ‘Neutraliteit zat diepgeworteld in het Zweedse geweten. Maar het heeft gewoon 200 jaar geluk gehad’

Zweden wil lid worden van de NAVO. De breuk met de diepgewortelde neutraliteit is vooral voor regerende sociaal-democraten in het land een belangrijk keerpunt.

Zweedse premier Magdalena Andersson brak tijdens de partijbijeenkomst van zondag een lans voor het NAVO-lidmaatschap, waar zij zich vorig jaar ook nog tegen uitsprak.

Zweedse premier Magdalena Andersson brak tijdens de partijbijeenkomst van zondag een lans voor het NAVO-lidmaatschap, waar zij zich vorig jaar ook nog tegen uitsprak. Foto: AFP

De ‘Duitse ommezwaai’ eind april was wereldnieuws: in één weekeinde gaf Duitsland zijn weigering op om wapens naar Oekraïne te sturen, stemde in met uitsluiting van Russische banken uit het internationale bankensysteem Swift en besloot tot forse investeringen in eigen defensie. Het was een Zeitenwende , een historisch keerpunt. Zeker zo ingrijpend is de Zweedse draai van het afgelopen weekeinde: de regering van Zweden gaat officieel vragen om lid te worden van de NAVO.

Nieuws

menu