Achtergrond: De wapens van Israël en de Palestijnen zijn tot zwijgen gebracht, maar voor hoe lang zal het zijn?

Israël en de Palestijnse Hamas bestookten elkaar elf dagen lang. Er is nu een wapenstilstand afgekondigd. Maar de vraag is niet of maar wanneer de vijandelijkheden worden hervat.

Inwoners van Gaza gingen donderdagnacht in groten getale de straat op om het staakt-het-vuren met Israël te vieren. De Palestijnse Hamas-beweging claimt de overwinning op Israël.

Inwoners van Gaza gingen donderdagnacht in groten getale de straat op om het staakt-het-vuren met Israël te vieren. De Palestijnse Hamas-beweging claimt de overwinning op Israël. Foto: AFP

In de nacht van donderdag op vrijdag werd na elf dagen van felle strijd een staakt-het-vuren van kracht tussen Israël en de leiders van Hamas in de Gazastrook. Op beelden was te zien hoe in de Gazastrook feest werd gevierd wat begeleid werd door ‘allah akbar’-kreten vanaf minaretten in Gaza. Temidden van de destructie en ontreddering die de kortstondige oorlog had gebracht pochten leiders van Hamas over hun overwinning op Israël. Het was Hamas wederom gelukt om zich te profileren als de kampioen van de Palestijnse zaak en dit ten koste van de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever. Kortom, exact hetzelfde scenario als bij eerdere oorlogen tussen Hamas en Israël, zoals in 2014 toen beide zijden elkaar eveneens met raketten bestookten.

Nieuws

Meest gelezen