Koningin Elizabeth II van Engeland zit zondag al zeventig jaar op de troon en is daarmee een koningin die alle records breekt

Ze is zondag de langstzittende koningin van het Verenigd Koninkrijk en verschillende andere landen. En ze heeft ze méér records gebroken, onder meer qua reislustigheid. Wie is koningin Elizabeth II?

Koningin Elizabeth II in 2019 tijdens het tweedaags staatsbezoek van koningin Willem-Alexander en koningin Máxima in Windsor.

Koningin Elizabeth II in 2019 tijdens het tweedaags staatsbezoek van koningin Willem-Alexander en koningin Máxima in Windsor. Foto: ANP

Toen Elizabeth || op 6 februari 1952 koningin werd, was er nog sprake van het Britse Rijk met koloniën. Nu zijn verreweg de meeste voormalige koloniën gebundeld in het Britse Gemenebest. De meeste landen kozen ervoor om in naam een monarchie te blijven, zodat Elizabeth II koningin van landen werd in Afrika, Amerika en Australië. Er is nog geen vorst geweest die over zoveel landen in alle werelddelen de monarch was: vijftien in totaal. Zelfs Keizer Karel V van het Habsburgse Rijk (,,Een rijk waar de zon nooit onderging”) heeft dat niet gepresteerd.