Charles wordt tot koning gekroond en hij laat daarbij niets aan het toeval over. Hij duldt geen missers zoals bij enkele van zijn voorgangers

Van koning Charles III is alom bekend dat hij er een grondige hekel aan heeft als iets fout gaat. Een vulpen die vlekte en een tafeltje dat volgens hem niet goed stond om het het gastenboek te ondertekenen; het waren vorig jaar bij de troonaanvaarding incidenten waaruit bleek dat hij voor zulke zaken geen geduld heeft. Reken er daarom maar op dat het draaiboek voor de kroning vandaag, tot in detail is doorgesproken. Charles streeft naar perfectie bij dit mediaspektakel dat door miljoenen mensen gevolgd wordt.

Koning Charles III afgelopen maart tijdens een driedaags bezoek aan Hamburg afgelopen maart.

Koning Charles III afgelopen maart tijdens een driedaags bezoek aan Hamburg afgelopen maart. Foto: AFP

Bij de kroning in mei 1838 van de negentienjarige koningin Victoria ging er veel mis. Niemand was op de hoogte hoe die zou verlopen, alleen de koningin zelf en de plaatsvervangend Deken (hoofdpriester) van de Westminster Abbey. De plechtigheid duurde in totaal vijf uren. Kennelijk was een van de bisschoppen ook niet op de hoogte want die riep na een programmaonderdeel dat de ceremonie ten einde was. Victoria kwam al van haar troon af, maar moest snel weer terugkeren want er kwam nog een heel gedeelte.