Dit artikel is vandaag gratis

De Amerikaanse president Biden bezoekt Kiev en heeft een ontmoeting met zijn ambtgenoot Zelenski

Biden en Zelenski. Foto: FD

De Amerikaanse president Joe Biden is in de Oekraïense hoofdstad Kiev voor een ontmoeting met zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski. Het is zijn eerste bezoek aan het land sinds de Russische inval van een jaar geleden.

Het Witte Huis had eerder gemeld dat Biden deze week naar Polen zou gaan en ontkende daarbij dat er plannen zouden zijn voor een bezoek aan Oekraïne. Het onaangekondigde bezoek werd als eerst opgemerkt door bewoners van de stad, waar wegen en pleinen werden afgesloten en een lang konvooi auto’s bij de Amerikaanse ambassade reed.

„Welkom in Kiev. Uw bezoek is een erg belangrijk signaal voor alle Oekraïners”, zo verwelkomde Zelenski zijn Amerikaanse ambtsgenoot. „Toen de oorlog uitbrak, kwam het eerste steuntelefoontje uit Washington.”

„Wij zullen aan de zijde van Kiev staan zo lang het nodig is”, zei de Amerikaanse president. Hij kondigde een nieuw sanctiepakket tegen Rusland aan. Dat treedt volgende week in werking. Volgens Reuters gaat hij ook nieuwe wapenleveringen aankondigen.

Veiligheidrisico’s

Volgens beelden op Twitter wandelt Biden rond in het stadscentrum. Tot nu toe werd gedacht dat zo’n bezoek te veel veiligheidrisico’s inhield. In Kiev ging vanmorgen het luchtalarm af. Er zouden geen raketten op de hoofdstad zijn ingeslagen.

In mei vorig jaar bracht Bidens echtgenote Jill een verrassingsbezoek aan een Oekraïense grensplaats bij de grens met Slowakije. Vrijdag is de oorlog een jaar aan de gang. Het Witte Huis had voor maandag een bezoek aan Polen aangekondigd. Biden reist door naar dat land om er met de Poolse president Andrej Duda te spreken.

Nieuws

menu