Wie is de Oekraïense opperbevelhebber die Poetins inval voorzag en nu de counteraanval inzet?

Dat het Oekraïense leger zich op alle mogelijke manieren kranig weet te verweren tegen de oprukkende troepen uit Moskou hoeft geen toeval te zijn. Valerii Zaloezjnyi (48), de Commandant der Strijdkrachten, zag de inval lang van tevoren aankomen en staat bekend als een slim operationeel-strategisch denker.

Commandant van de Oekraïense krijgsmacht Valerii Zaloezjnyi (48) vorig jaar tijdens een ontmoeting met de Amerikaanse buitenlandminister in Kiev.

Commandant van de Oekraïense krijgsmacht Valerii Zaloezjnyi (48) vorig jaar tijdens een ontmoeting met de Amerikaanse buitenlandminister in Kiev. Foto: ANP

Zaloezjnyi, afkomstig uit de stad Novohrad-Volynskyi in de oblast Zjytomyr in het noorden van Oekraïne, werd na een succesvolle militaire loopbaan vorig jaar juli door president Volodimir Zelenski aangesteld als hoogste militaire baas nadat Kiev de bezem door het legerapparaat haalde. Zaloezjnyi zei na zijn benoeming dat de „hervorming van de Oekraïense strijdkrachten in overeenstemming met de beginselen en normen van de NAVO onomkeerbaar blijft.”

Nieuws

menu