De ruimte als militair terrein: Oekraïne maakt volop gebruik van inlichtingen via satellieten om Russen stap voor te zijn

Is de oorlog in Oekraïne de eerste ruimte-oorlog ooit? Experts gaan ervan uit dat voor het eerst het volledige potentieel aan satellieten wordt benut om de tegenstander een stap voor te zijn. „Je hebt de lucht, het land, de zee en cyberspace”, zegt Patrick Bolder, oud-kolonel van de luchtmacht. „De ruimte, dat is het vijfde militaire domein.”

Een SpaceX Falcon 9 raket stijgt op van Cape Canaveral Space Force Station. De raket draagt 55 Starlink internet satellieten.

Een SpaceX Falcon 9 raket stijgt op van Cape Canaveral Space Force Station. De raket draagt 55 Starlink internet satellieten. Foto: ANP / HH

Nooit eerder was dat vijfde gevechtsterrein zo belangrijk in een conflict. Patrick Bolder, expert bij het Haagse Centrum voor Strategische Studies (HCSS), schat dat de helft van alle militaire inlichtingen die Oekraïne gebruikt, uit de ruimte komt. Bij Rusland is dat veel minder. „Zij hanteren een andere doctrine omdat ze minder kostbare apparatuur in de ruimte kunnen brengen. Dan pas je een andere strategie toe en vertrouw je op andere inlichtingenbronnen.”

Nieuws

menu