Droogte bedreigt Italiaanse kaas, tomaten, pasta en wijn. Zelfs de boeren rond het Gardameer zijn niet langer zeker van water

Het Noord-Italiaanse Gardameer, een toeristische trekpleister, heeft het laagste peil in zeventig jaar bereikt. De landbouwers in de streek hangen sterk af van dat cruciale zoetwaterreservoir. De boeren nemen nu speciale, maar dure maatregelen om de droogte te slim af te zijn.

San Biagio, een eilandje in het Gardameer, kan normaal gezien pas in augustus te voet of per fiets bereikt worden. Nu staat het water al in februari laag genoeg.

San Biagio, een eilandje in het Gardameer, kan normaal gezien pas in augustus te voet of per fiets bereikt worden. Nu staat het water al in februari laag genoeg. Foto: AFP

Het is een aangename lentedag aan het Noord-Italiaanse Gardameer. Rudy en Christine Straass, toeristen uit het Duitse Dachau, profiteren van de zachte temperatuur om een ritje te maken met de mountainbike langs de oevers van het meer. Met zijn diepblauwe water en pittoreske vissersdorpjes, omgeven door citroen- en olijfbomen, cipressen en bonte oleanders, is het grootste meer van Italië een toeristische topbestemming voor autovakanties, vooral vanuit Noord-Italië, Duitsland, ­België en Nederland.