EU-landen zijn het eens over de gasbesparingen om de winter door te komen

De 27 EU-landen zijn het eens geworden over vrijwillige gasbesparingen van 15 procent in het komende half jaar. Die moeten voorkomen dat huishoudens, belangrijke bedrijven en ziekenhuizen zonder verwarming komen te zitten als Rusland de gaskraan volledig zou dichtdraaien. Als de energiezekerheid in gevaar dreigt te komen, kunnen de lidstaten bovendien besluiten om verplichte besparingsmaatregelen in te voeren. ,,Het bleek toch geen onmogelijke missie te zijn”, tweet het Tsjechische EU-voorzitterschap.

Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten en de Tsjechische minister van Industrie en Handel Jozef Sikela aan het begin van de bespreking over de Europese gasbesparingen.

Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten en de Tsjechische minister van Industrie en Handel Jozef Sikela aan het begin van de bespreking over de Europese gasbesparingen. Foto: EPA

De klimaat- en energieministers schaarden zich dinsdag na enkele uren onderhandelen in Brussel achter een noodplan met de naam Save gas for a safe winter (Spaar gas voor een veilige winter) dat de Europese Commissie vorige week lanceerde omdat ze er geen vertrouwen in heeft dat het Russische gas zal blijven vloeien. Volgens ingewijden zou slechts één land zich uiteindelijk openlijk tegen het noodplan hebben verzet, naar verluidt Hongarije. Het plan werd wel flink afgezwakt om tegensputterende landen aan boord te krijgen.

Nieuws

menu