Een gedode kalief maakt geen einde aan het gewelddadig ideologisch denken van islamisten | Analyse

Het Westen hoeft niet triomfantelijk te zijn als er weer een leider van een terroristische islamitische organisatie wordt gedood. Een geliquideerde kalief is slechts een voetsoldaat. Het eeuwenoude islamitische haatdenken blijft bestaan.

Woning van Abu Ibrahim al-Hashemi al-Qurayshi in het Syrische Idlib. De kalief van IS blies zichzelf en vrouwen en kinderen op tijdens een Amerikaanse actie om hem te liquideren.

Woning van Abu Ibrahim al-Hashemi al-Qurayshi in het Syrische Idlib. De kalief van IS blies zichzelf en vrouwen en kinderen op tijdens een Amerikaanse actie om hem te liquideren. Foto: YAHYA NEMAH

Op 27 oktober 2019 kondigde de Amerikaanse president Trump triomfantelijk de dood aan van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi . De dood van al-Baghdadi vormde volgens Trump een beslissende overwinning in de oorlog tegen het internationale terrorisme. Enkele dagen geleden sprak opnieuw een Amerikaanse president stoere taal. Joe Biden maakte bekend dat in de vroege uren van 3 februari Abu Ibrahim al-Hashemi al-Qurayshi zichzelf samen met zijn vrouwen en kinderen had opgeblazen tijdens een militaire Amerikaanse operatie in de Syrische provincie Idlib. Al-Qurayshi, die eigenlijk Amir Muhammed al-Mawla heette, was op 31 oktober 2019 benoemd als opvolger van Al-Baghdadi en werd daarmee de nieuwe kalief van de islamitische staat.

Nieuws

menu