Zaboezjko's essay is een must-read voor wie de ziel van Oekraïne wil ontmoeten; een tegengif tegen de kwaadaardige verzinsels | Recensie

Als Oksana Zaboezjko op 24 februari 2022 in een Pools hotel ontwaakt, komen Russische raketten neer op haar woonplaats Kyiv. Ze blaast haar boektournee af en besluit een essay te schrijven. Het Westen moet weten hoe het zit.

Oksana Zaboezjko.

Oksana Zaboezjko. Foto: Pavlo Botanov

De Oekraïense schrijfster Oksana Zaboezjko (1960) was net naar Polen vertrokken toen de troepen van Poetin haar land binnentrokken. Ze zou haar nieuwe boek gaan promoten. Dat besloot ze niet te doen, maar na ampel beraad bleef ze wel in het buitenland en schreef daar het essay Mijn langste boektournee , dat nu in vertaling verschenen is bij uitgeverij Cossee. Tegelijkertijd bracht Cossee haar verhalenbundel Zusters uit, en het gerucht gaat dat er aan een vertaling van haar magnum opus wordt gewerkt. De Oekraïense literatuur is in beeld in Nederland, Zaboezjko is een van haar prominentste representanten. Zij weet als geen ander bestaande beelden bij te stellen.

Geen vrijblijvend leesvoer

Nieuws

menu