Frankrijk wil jihadisme in Mali aanpakken vanuit buurland Niger, maar ook daar heerst anti-Frans sentiment

Frankrijk wil het jihadisme in de Sahel voortaan vooral bestrijden vanuit Niger. Maar ook daar neemt de argwaan jegens de oud-kolonisator toe. „Frankrijk moet snel successen boeken.”

De Franse kolonel Faivre overhandigt de symbolische sleutel van Kamp Barkhane aan een Malinese kolonel bij de overdracht van de militaire basis.

De Franse kolonel Faivre overhandigt de symbolische sleutel van Kamp Barkhane aan een Malinese kolonel bij de overdracht van de militaire basis. Foto: AFP

Zo’n vijftig Franse legervoertuigen reden vorige week maandag rond het middaguur de grens over van Mali naar Niger, richting de hoofdstad Niamey. De mannen en vrouwen van gevechtsgroep GTD Monclar verlieten het Malinese grondgebied, als allerlaatste Franse militairen van de duizenden anderen die in de maanden ervoor vertrokken. Er kwam geen grote aankondiging van het einde van de negen jaar lange Franse missie in het West-Afrikaanse land. Een ceremonieel afscheid evenmin. Enkel een kort persbericht van het Franse leger. Aan Malinese zijde bleef het helemaal stil.

Nieuws

menu