Dit artikel is vandaag gratis

Glorie aan de Russische helden - maar wel alleen helden van ver weg | Achter de foto

Foto: EPA

Vastberaden kijkt een jonge soldaat vanaf een poster de Moskouse metro in. ‘Glorie aan de Russische helden!’, kopt de poster. Verder staan een naam en een functie vermeld. Nicolai Smirnof heet de jongeman blijkbaar, en hij is junior-sergeant bij de gardisten. Meer informatie - bijvoorbeeld over waar hij vandaan komt, hoe oud hij is of waar hij dient - wordt niet gegeven.

Als het geheel op de poster - foto, naam en functie - niet een verzinsel is van de propagandamachine van het Kremlin en deze Nicolai Smirnof echt bestaat, is de kans groot dat hij voor het eerst in de Moskouse metro te zien is. Het zijn namelijk vooral jongemannen uit provinciesteden en rurale gebieden, ver weg van Moskou, die door Vladimir Poetin naar het front in Oekraïne worden gestuurd. Het is niet dat Moskovieten niets van de oorlog merken, maar broers en zoons uit de hoofdstedelijke middenklasse en elite hoeven zich vooralsnog niet te melden voor de strijdkrachten.

Daar zou verandering in kunnen komen als het Kremlin besluit te mobiliseren. Nu het Russische leger in het noordoosten van Oekraïne gevoelige nederlagen lijdt, wordt erover gespeculeerd. Tienduizenden jongemannen extra zouden dan, zij het met minimale militaire training, naar het slagveld gestuurd kunnen worden in de hoop het tij te keren.

Het zal echter ook betekenen dat er zoons en broers van gegoede Moskovieten in bodybags uit Oekraïne terugkeren. De hoofdstedelijke steun voor de oorlog zou dan zomaar kunnen afbrokkelen - en het is maar de vraag of het Kremlin dat wil riskeren.

Dus is het aan Nicolai Smirnof om namens moedertje Rusland glorie na te jagen aan het front, en aan al die andere broers en zoons van ver weg.

Nieuws

menu