Een frontale botsing ligt in het verschiet tussen de Europese Commissie en de triomfantelijke, maar geïsoleerde premier Orbán van Hongarije

Hongarije geldt als het zwarte schaap van de EU. De zondag herkozen premier Orbán schuwt de confrontatie niet. Maar Brussel ook niet. Door de oorlog in Oekraïne staat Orbán een stuk zwakker.

Terwijl Orbán zondagavond een juichende menigte toesprak, zei hij dat de ,,overwinning zo groot is dat je hem misschien vanaf de maan en zeker vanuit Brussel" kunt zien, verwijzend naar zijn stroeve betrekkingen met de Europese Commissie.

Terwijl Orbán zondagavond een juichende menigte toesprak, zei hij dat de ,,overwinning zo groot is dat je hem misschien vanaf de maan en zeker vanuit Brussel" kunt zien, verwijzend naar zijn stroeve betrekkingen met de Europese Commissie. Foto: EPA

De riante verkiezingsoverwinning zondag van de Hongaarse conservatief-nationalistische partij Fidesz van premier Viktor Orbán betekent dat het conflict tussen EU-lidstaat Hongarije en de Europese Commissie verder op de spits wordt gedreven.

Nieuws

menu