Het Midden-Oosten wordt volwassen en heeft het Westen niet langer nodig | Analyse

In rap tempo ontworstelt de Arabische wereld zich aan het Westen. Onder invloed van China en Rusland ontpopt zich een nieuw en mondig Midden-Oosten.

De ministers van Buitenlandse Zaken van Iran en Saudi-Arabië (Hossein Amir-Abdollahian en Faisal bin Farhan) met achter hen de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Qin Gang.

De ministers van Buitenlandse Zaken van Iran en Saudi-Arabië (Hossein Amir-Abdollahian en Faisal bin Farhan) met achter hen de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Qin Gang. Foto: AFP

Een paar jaar geleden zei de Saudische kroonprins en feitelijke machthebber Mohammed bin Salman (ook wel MBS genoemd, naar zijn initialen) tijdens een conferentie iets merkwaardigs waar nogal lacherig op werd gereageerd in het Westen. De kroonprins zei dat ,,hij dacht dat het Midden-Oosten het nieuwe Europa zal worden. Het Saudische koninkrijk zal er over vijf jaar totaal anders uitzien dan nu. Dat geldt ook voor Bahrein, Koeweit en zelfs Qatar ondanks onze verschillen van inzicht met deze laatste staat.”