Dit artikel is vandaag gratis

Rusland bevestigt: vlaggenschip de Moskva van de Russische Zwarte Zeevloot is gezonken na brand; oorzaak van de brand is nog onbekend

De Moskva. Foto: EPA

Het Russische ministerie van Defensie heeft donderdagavond bekendgemaakt dat het vlaggenschip van de Russische Zwarte Zeevloot Moskva is gezonken.

In de nacht van woensdag op donderdag werd de bemanning al van het oorlogsschip gehaald. Het Russische ministerie van Defensie verklaarde dat er brand was uitgebroken.

Toen het Russische ministerie van Defensie donderdagavond bekendmaakte dat het was gezonken, was nog onduidelijk wat de aanleiding voor de brand was. Volgens het Russische persbureau TASS is het schip tijdens een storm vergaan.

Wat er precies met de Moskva is gebeurd, was donderdagavond nog onduidelijk. Oekraïense troepen beweerden het schip met twee raketten te hebben geraakt. Anderen vermoeden dat er een ongeluk aan boord is geweest.

„We schatten in dat er op z’n minst één explosie was aan boord van deze kruiser, een behoorlijk grote explosie die voor grote schade heeft gezorgd”, zei de Amerikaanse Pentagon-woordvoerder John Kirby donderdagmiddag.

De Nederlandse generaal buiten dienst Mart de Kruif verbaasde zich bij de NOS over de kwetsbaarheid van de 186 meter lange Moskva: „Zo’n schip heeft altijd een gelaagde verdediging en ziet dingen aankomen.”

Belangrijkste schip

De Moskva is het belangrijkste oorlogsschip dat Rusland heeft ingezet in de Zwarte Zee. Rusland heeft slechts drie van dit type oorlogsschepen, met een bemanning van bijna vijfhonderd matrozen.

Het schip werd in de jaren tachtig in gebruik genomen door het Russische leger, nadat het in het Sovjettijdperk was gebouwd in de Oekraïense stad Mykolajiv. De Moskva is in het verleden onder meer ingezet bij het conflict in Syrië.

Of er gewonden en doden zijn als gevolg van de brand op het 186 meter lange schip is niet duidelijk.

Eind vorige maand meldde het Oekraïense ministerie van Defensie dat het een Russisch troepentransportschip in de haven van Berdjansk, aan de Zee van Azov, had vernietigd. De aanval werd later bevestigd door het Britse leger. De Russische autoriteiten hebben sindsdien niet laten weten wat er met dat schip gebeurd is.

Nieuws

menu