Het grootste deel van oceanen wordt niet beschermd - in New York wordt nu over een VN-verdrag onderhandeld

Afgevaardigden van 193 lidstaten van de Verenigde Naties begonnen maandag in New York gesprekken in een poging een akkoord te bereiken over een langverwacht verdrag om de wereldzeeën te beschermen tegen overbevissing, vervuiling en andere bedreigingen.

Een diepzeevis die in 2005 op een kilometer diepte werd ontdekt bij het Osprey Rif, 350 kilometer van de Australische stad Cairns. In de diepten van de oceanen leven mogelijk nog miljoenen soorten die de mens nog niet heeft ontdekt.

Een diepzeevis die in 2005 op een kilometer diepte werd ontdekt bij het Osprey Rif, 350 kilometer van de Australische stad Cairns. In de diepten van de oceanen leven mogelijk nog miljoenen soorten die de mens nog niet heeft ontdekt. Foto: AFP

De volle zee - oceaangebieden die buiten de exclusieve economische zones van landen liggen - beslaat bijna twee derde van de wereldzeeën. Dat houdt in dat er een wereldwijde overeenkomst nodig is over hoe die wateren en hun biodiversiteit moeten worden beschermd en beheerd.

Nieuws

menu