Hoe de vele aanvallen door Rusland de Finse militaire identiteit hebben gevormd: ‘Onze geschiedenis is zó anders dan elk ander Europees land’ | Reportage

Deze week treedt Finland toe tot de NAVO. Het bondgenootschap krijgt daarmee een sterke nieuwe partner. „Ik wil niet opscheppen, maar er zijn inderdaad veel landen die van ons willen leren.”

Rekruten van de grenswacht tijdens de training in het bos. Ze brengen de nacht buiten door bij temperaturen die dalen tot dertig graden onder nul.

Rekruten van de grenswacht tijdens de training in het bos. Ze brengen de nacht buiten door bij temperaturen die dalen tot dertig graden onder nul. Foto: EPA

Voor een Finse reservist is Varusteleka als een keukenwinkel voor de hobbykok: hebben hóef je het allemaal niet, maar leuk is het meestal wel. Bijvoorbeeld een Puukko-mes, volgens de omschrijving ‘niet ontworpen ter decoratie’ maar ‘gemaakt voor hard werken’. Of de gevechtsparka in camouflagekleuren voor 89,99 euro, vele malen comfortabeler dan de jas die je van het leger krijgt. „En die zijn ook zeker niet zo cool als deze”, zegt Valtteri Lindholm.