De hongercrisis in Afghanistan stelt het Westen voor een dilemma: willen ze hulpgoederen en geld geven aan een regime dat als terroristisch gezien wordt?

Na de machtsovername door de taliban lopen miljoen Afghanen het risico op hongersnood, maar westerse sancties bemoeilijken de inspanningen om hulp te verlenen en de economie te reanimeren.

Afghaanse kinderen eten samen een brood op. Volgens de Verenigde Naties hebben bijna 23 miljoen mensen, circa 55 procent van de bevolking, te maken met extreme honger.

Afghaanse kinderen eten samen een brood op. Volgens de Verenigde Naties hebben bijna 23 miljoen mensen, circa 55 procent van de bevolking, te maken met extreme honger. Foto: AFP

De Afghaanse boer Abdul Qaher kan zich geen ergere droogte voor de geest halen. In de zomer nam hij de drastische beslissing om al zijn bezittingen te verkopen en te verhuizen naar de stad Herat, omdat hij op het platteland zijn kinderen niet meer kon voeden. Enkele dagen later, op 15 augustus, namen de taliban de macht over. Daarmee bereikte de economische crisis een hoogtepunt en miljoenen Afghanen belandden in de armoede.

Nieuws

menu