Nancy Pelosi is in Taiwan en direct loopt de spanning tussen de VS en China verder op

Ondanks Chinese dreigementen is de Amerikaanse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi geland in Taiwan. Het is het hoogste bezoek van een Amerikaans politicus aan het eiland in een kwart eeuw en zeer tegen de zin van China.

De Taiwanese minister van Buitenlandse Zaken Joseph Wu (l) ontvangt dinsdagavond op het vliegveld van Taipei Nancy Pelosi, voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

De Taiwanese minister van Buitenlandse Zaken Joseph Wu (l) ontvangt dinsdagavond op het vliegveld van Taipei Nancy Pelosi, voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Foto: EPA

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt over een „nieuwe ronde van spanningen en ernstige uitdagingen” en ziet het bezoek als een enorme provocatie. Voor China is Taiwan een afvallige provincie en Beijing wil daarom geen internationale erkenning voor de eilandstaat. China kondigde meteen „belangrijke” militaire oefeningen aan in zes gebieden rond Taiwan, van donderdag tot zondag.

Solidariteit

Nieuws

menu