Charles-Ferdinand Nothomb was het laatste boegbeeld van de ooit zo machtige Franstalige christendemocraten in België

Met het overlijden van Charles-Ferdinand Nothomb verdwijnt het laatste boegbeeld van de ooit zo machtige Franstalige christendemocraten in België. Hij werd bekend als de minister die géén ontslag nam na het Heizeldrama in 1985, de grootste ramp in de Belgische voetbalgeschiedenis. Inzake ministeriële verantwoordelijkheid zette destijds hij de norm voor hoe het niet moet.

In 1980 tekenden de Nederlandse en Belgische regering het taalakkoord. Ondertekenaar voor Nederland, staatssecretaris Durk van der Mei van Buitenlandse Zaken schudt de hand van de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Charles Ferdinand Nothomb.

In 1980 tekenden de Nederlandse en Belgische regering het taalakkoord. Ondertekenaar voor Nederland, staatssecretaris Durk van der Mei van Buitenlandse Zaken schudt de hand van de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Charles Ferdinand Nothomb. Foto: ANP

‘De grootste vergissing uit mijn loopbaan.’ Meervoudig Belgisch premier Wilfried Martens (CD&V) kijkt in zijn memoires niet bepaald vriendelijk terug op de manier waarop hij ooit Charles-Ferdinand Nothomb als minister van Binnenlandse Zaken de hand boven het hoofd had gehouden. Hij had wel op diens ontslag gezinspeeld. „Ook als er geen fout werd begaan, kan een bewindsman, geplaatst tegenover zijn geweten, ertoe worden gebracht ontslag te nemen. Maar dat maakt hij zelf uit voor zijn geweten”, vertelde hij in de Kamer tijdens het debat over Nothombs verantwoordelijkheid. Daar bleef het bij.