Oekraïens zuidoffensief stuit op een kerncentrale waar de Russen vrij spel hebben

Tot wel 50 of 60 kilometer achter het front moeten de Russen op hun hoede zijn, sinds het Oekraïense leger hen met het raketsysteem HIMARS bestookt. Behalve bij de stad Enerhodar: daar heeft de bezettende macht zich opgesteld in de schaduw van de grootste kerncentrale van Europa.

President Zelenski en minister van Infrastructuur Kubrakov afgelopen vrijdag bij een van de belangrijkste Zwarte Zee-havens na de deal over de export van graan uit Oekraïne.

President Zelenski en minister van Infrastructuur Kubrakov afgelopen vrijdag bij een van de belangrijkste Zwarte Zee-havens na de deal over de export van graan uit Oekraïne. Foto: ANP

„De kernenergiecentrale is door het Russische leger veranderd in een fort”, meldt The New York Times. De Russen kunnen daarvandaan vrij schieten, gedekt door het gevaar van een radioactief lek als de Oekraïners het vuur beantwoorden. Volgens de burgemeester in ballingschap van Enerhodar gebruikt de tegenstander meervoudige raketwerpers die tussen de zes reactoren van de centrale staan opgesteld.

Nieuws

menu