Poetin vreest het. Maar hij kan de voortgaande democratisering van voormalige satellietstaat Oekraïne niet stoppen | Analyse

Vladimir Poetin wil dat de NAVO zich niet langer bemoeit met de landen in Oost-Europa. Maar de historische krachten die in Oekraïne en elders in de voormalige Sovjet-Unie de weg banen voor democratie, zal hij niet tegen kunnen houden.

Een poster van Poetin wordt gebruikt voor schietoefeningen in een loopgraaf in het oosten van Oekraïne. Sinds 2014 woedt er in die regio een oorlog tussen pro-Russische rebellen en het Oekraïense leger.

Een poster van Poetin wordt gebruikt voor schietoefeningen in een loopgraaf in het oosten van Oekraïne. Sinds 2014 woedt er in die regio een oorlog tussen pro-Russische rebellen en het Oekraïense leger. Foto: ANATOLII STEPANOV

Eeuwenlang voelden de Russen zich bedreigd door omringende volken. Rusland in zijn oorsprong had geen natuurlijke grenzen en het enige antwoord op die bedreigingen was uitbreiding om hun tegenstanders de baas te worden. Dat voorkwam niet de minstens twee eeuwen durende overheersing van de Mongolen tot aan het einde van de middeleeuwen. Dat vrat zo diep in de Russische ziel in, dat sindsdien uit de daar ontstane vermenging steeds de vraag bleef of de Russen nu een Europees dan wel een Aziatisch volk waren.

Nieuws

menu