Mark Rutte bezoekt Nederlandse soldaten in Litouwen: ’Het is nu serieus, vijf jaar geleden was het nog theoretisch’

Nederland staat pal aan de zijde van Polen dat al twee miljoen vluchtelingen heeft opgevangen, zo betoogde premier Rutte maandag in Warschau. „Ik ben blij dat Nederland helpt om de oostelijke flank te versterken”, sprak zijn Poolse collega Morawiecki. Eerder bezocht Rutte de Nederlandse militairen in het aanpalende Litouwen, die er vanwege de Russische oorlogsdreiging gelegerd zijn.

Minister-president Mark Rutte bezoekt Nederlandse militairen die deelnemen aan de NAVO-troepenmacht in Litouwen.

Minister-president Mark Rutte bezoekt Nederlandse militairen die deelnemen aan de NAVO-troepenmacht in Litouwen. Foto: ANP

Overal in Warschau zijn de honderdduizenden Oekraïense vrouwen en kinderen zichtbaar in het straatbeeld. Ze trekken een extreme wissel op de Poolse begroting, wist Rutte, die een moeder van twee uit Oekraïne de hand schudde. De huisvesting, scholing, gezondheidszorg en financiële steun voor deze enorme groep heeft prioriteit. „Ik hoop dat u zich kunt vestigen, en later weer naar Oekraïne kunt terugkeren”, zei de minister-president, terwijl hij zijn handen vouwde. „Laten we ervoor bidden.”

Nieuws

menu