Schijn bedriegt, Europa is toch nog altijd meer een speler dan een speelbal op het wereldtoneel

In een wereld waarin oude en opkomende grootmachten elkaar verdringen lijkt Europa, dat ongemak voelt bij machtspolitiek, geen goede papieren te hebben. Maar schijn bedriegt.

Vanaf linksboven met de klok mee: de Chinese president Xi Jinping, EU-president Charles Michel, Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de Duitse bondskanselier Angela Merkel tijdens een digitale topontmoeting in september vorig jaar.

Vanaf linksboven met de klok mee: de Chinese president Xi Jinping, EU-president Charles Michel, Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de Duitse bondskanselier Angela Merkel tijdens een digitale topontmoeting in september vorig jaar. Foto: EPA

Na vijfhonderd jaar een stempel te hebben gedrukt op het wereldtoneel, is het voor Europa even wennen genoegen te nemen met een minder dominante positie. Europa dreigt vermalen te worden in de machtsstrijd tussen China, de Verenigde Staten en Rusland, schrijft Rob de Wijk, hoogleraar internationale betrekkingen en oprichter van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS), in De slag om Europa – Hoe China en Rusland ons continent uit elkaar spelen.

Nieuws

Meest gelezen