Syrische gezondheidszorg totaal vernield na tien jaar aanvallen op ziekenhuizen en gezondheidscentra

Tien jaar van systematische aanvallen op ziekenhuizen en gezondheidscentra in Syrië hebben een vernietigende invloed gehad op de gezondheidszorg en op het vermogen om te reageren op de coronapandemie.

Volgens een rapport van het International Rescue Committee hebben de constante aanvallen ziekenhuizen veranderd in no-go-zones waar Syrische burgers voor hun leven moeten vrezen.

Volgens een rapport van het International Rescue Committee hebben de constante aanvallen ziekenhuizen veranderd in no-go-zones waar Syrische burgers voor hun leven moeten vrezen. Foto: Shutterstock

Volgens een rapport van het International Rescue Committee hebben de constante aanvallen ziekenhuizen veranderd in no-go-zones waar Syrische burgers voor hun leven moeten vrezen. Van de 237 mensen die werden bevraagd, zegt meer dan 60 procent persoonlijk getroffen te zijn. Een derde heeft zelf een aanval meegemaakt op een gezondheidscentrum, 24 procent kon door een aanval geen medische behandeling krijgen, en 24 procent werd door een aanslag gedwongen hun huizen te ontvluchten.

Lees ook: Assad heeft gewonnen, maar na tien jaar oorlog ligt Syrië in puin

,,Ik had een vriendin die voor behandeling naar het ziekenhuis wilde en haar kinderen meenam”, vertelt Muna, een psychosociale dienstverlener in het rapport. ,,Toen werd het ziekenhuis gebombardeerd en werd mijn vriendin gedood, samen met een van haar kinderen. Ze was zwanger. De aanval leidde ook tot de volledige vernieling van de neonatale intensive care. De couveuses werden vernietigd, zelfs de kinderen in de couveuses kwamen om.”

Extreme risico’s

,,Mijn huis is gebombardeerd terwijl ik zwanger was”, zegt Laya uit Aleppo. ,,Ik leed aan ernstige bloedingen en verloor mijn eerste kind. Ik kon niet naar de kliniek omdat ik bang was voor het bombardement.”

Enquêtes onder gezondheidswerkers tonen ook de extreme risico’s die ze moeten nemen om zorg te blijven bieden. Bijna zeven op tien zorgverleners maakte zelf een aanval op een gezondheidscentrum mee, 81 procent heeft collega’s of patiënten die bij de aanvallen werden gewond of gedood.

Ik leed aan ernstige bloedingen en verloor mijn eerste kind. Ik kon niet naar de kliniek omdat ik bang was voor het bombardement

Het opzettelijk aanvallen van de gezondheidszorg doet het zorgpersoneel vrezen voor hun eigen leven en dat van hun gezin. Naar schatting 70 procent van de artsen heeft het land verlaten, waardoor er slechts één Syrische arts per tienduizend burgers overblijft.

Lees ook: Na twee jaar zijn de uit Syrië gevluchte Khalil en zijn gezin eindelijk weer samen

Ondanks de bescherming die ziekenhuizen en gezondheidswerkers genieten onder het internationaal humanitair recht, heeft de ngo Physicians for Human Rights in tien jaar 595 aanvallen op de gezondheidszorg in Syrië gedocumenteerd.

Hopeloos onvoorbereid

Meer dan de helft van de Syrische ziekenhuizen functioneert daardoor niet volledig en door de aanvallen is het land ‘hopeloos onvoorbereid om de twaalf miljoen Syriërs te ondersteunen die nu medische hulp nodig hebben, laat staan om de gevolgen het hoofd te bieden van een pandemie die zelfs de meest geavanceerde zorgsystemen lamlegt’, stelt het rapport. Restricties aan de grens voor humanitaire hulp belemmeren de zorg nog verder.

,,Syrië is het schoolvoorbeeld geworden voor de ‘Age of Impunity’ waar de oorlogsregels worden genegeerd en aanvallen op gezondheidszorg in strijd met het internationaal recht blijven doorgaan zonder gevolgen”, zegt David Miliband, voorzitter van de IRC.

Ondanks groeiend bewijs en internationale erkenning van de wijdverbreide aard van deze aanvallen, heeft de internationale gemeenschap geen actie ondernomen

,,Coronagevallen zijn in de afgelopen drie maanden verdrievoudigd. Aanvallen op de gezondheidszorg hebben het vermogen om op de pandemie te reageren ernstig in gevaar gebracht. Ondanks groeiend bewijs en internationale erkenning van de wijdverbreide - en soms opzettelijke - aard van deze aanvallen, heeft de internationale gemeenschap geen actie ondernomen om de verantwoordelijken ter verantwoording te roepen.”

Lees ook: Opinie: Tien jaar na de start van de Arabische Lente worden problemen nog steeds genegeerd

,,De internationale gemeenschap heeft een keuze”, zegt Miliband. ,,Ze kan collectieve inspanningen stimuleren en ervoor zorgen dat Syriërs toegang blijven houden tot de hulp die ze nodig hebben, inclusief toestemming voor grensoverschrijdende hulp van de VN in Syrië en maatregelen tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor aanvallen op de gezondheidszorg. Of ze kan toekijken hoe Syrië de blauwdruk wordt voor toekomstige oorlogen, waarin de wetteloosheid en wreedheid van het afgelopen decennium de norm worden.”

Nieuws

Meest gelezen