Jaarlijks 20 miljard voor redding soortenrijkdom op aarde: dat stelt de VN voor op de biodiversiteitstop in Montreal

Rijke landen moeten uiterlijk in 2025 jaarlijks twintig miljard dollar (kleine negentien miljard euro) uittrekken om de soortenrijkdom op aarde (biodiversiteit) te redden, oplopend tot dertig miljard in 2030. Dat staat in het ontwerpakkoord van de biodiversiteitstop van de Verenigde Naties in het Canadese Montreal (COP15).

Een delegatielid loopt langs een enorme poster van een bij in de conferentiezaal in Montreal waar de biodiversiteitstop gehouden wordt.

Een delegatielid loopt langs een enorme poster van een bij in de conferentiezaal in Montreal waar de biodiversiteitstop gehouden wordt. Foto: AFP

Ook moet in ieder geval 30 procent van land en zee worden beschermd om verlies aan natuur te voorkomen. Het conceptakkoord roept de rijke landen op de financiële hulp aan armere landen op te voeren. Het is ook de bedoeling dat landen ‘ervoor zorgen en mogelijk maken dat tegen 2030 ten minste 30 procent van land-, binnenwater-, kust- en zeegebieden’ effectief wordt behouden en beheerd. Nu is 17 procent van het land en 8 procent van het water beschermd.

Nieuws

menu