Als Nederlander vrijwillig de wapens oppakken voor Oekraïne: het staat in een lange traditie, maar juridisch is het een grijs gebied

Aan de oproep van president Zelenski van Oekraïne aan binnen- en buitenlandse vrijwilligers om zich te melden voor de strijd tegen de Russen wordt in Nederland gehoor gegeven. Er bestaat in Nederland een traditie van vechten in vreemde krijgsdienst.

Vrijwilligers leren in de Oekraïnse hoofdstad Kiev om te gaan met vuurwapens, zodat ze kunnen meehelpen in de strijd tegen de Russen.

Vrijwilligers leren in de Oekraïnse hoofdstad Kiev om te gaan met vuurwapens, zodat ze kunnen meehelpen in de strijd tegen de Russen. Foto: AFP

President Volodimir Zelenski van Oekraïne wil een vreemdelingenlegioen oprichten in de strijd tegen de Russische troepen. Wat de buitenlandse vrijwilligers precies kunnen doen, is onbekend. Volgens de Oekraïense ambassade in Den Haag heeft een ,,aanzienlijk aantal Nederlanders” zich aangemeld. Hoeveel het er precies zijn blijft geheim, net zoals er geen informatie wordt gegeven over de manier waarop Nederlandse vrijwilligers in Oekraïne zullen worden ingezet.

Nieuws

menu