Zelenski vraagt Nederland om meer wapens en strengere sancties tegen Rusland

De Oekraïense president Volodimir Zelenski wil dat Nederland een stad in Oekraïne uitkiest om na de oorlog te herbouwen. Ook roept hij het parlement op om luchtverdedigingswapens te leveren en strengere sancties tegen Rusland in te voeren, zoals een olie- en gasboycot. Dat zei hij in een toespraak voor de Tweede Kamer.

President Volodomir Zelenski van Oekraïne geeft via een videoverbinding een toespraak in de Tweede Kamer. De president heeft de parlementen van meer landen toegesproken in de hoop steun voor zijn regering te vergaren in reactie op de Russische inval in zijn land.

President Volodomir Zelenski van Oekraïne geeft via een videoverbinding een toespraak in de Tweede Kamer. De president heeft de parlementen van meer landen toegesproken in de hoop steun voor zijn regering te vergaren in reactie op de Russische inval in zijn land. Foto: ANP

De Kamer kreeg donderdagochtend – net als andere parlementen in de wereld – een op maat gesneden speech van Zelenski. ,,De Tweede Wereldoorlog mocht nooit meer gebeuren, maar alles herhaalt zich”, zei Zelenski via een videoverbinding. „De Tweede Wereldoorlog begon met de aanval op een paar landen, daarna kwamen de bommen op Rotterdam en Londen. De schaduw van Rotterdam hangt boven vele Europese steden.” Volgens Zelenski wordt de oorlog in Oekraïne ’helaas routine’.

Nieuws

menu