‘8ste dag’ de boeken in met wereldrecord (+ fotoserie)

,,Nergens last van! Nou ja, behalve slaaptekort.” Hoewel uren eerder al om 00.08 uur te voet uit Burgum vertrokken, zette projectleider Atsje Lettinga van het onderdeel Wereldburgumer van 8ste dag gisteren even voor enen nog opgewekt de laatste stappen van haar reis richting het Leeuwarder Oldehoofsterkerkhof.

Foto: Hoge Noorden/Jacob van Essen

Missie immers geslaagd: de zelfgemaakte, metersgrote wereldbol - een prototype voor een nog grotere variant die later als ontmoetingsplek in Burgum wordt neergezet - duwden zij en de andere deelnemende Burgumers nog altijd voor zich uit. En hun aandeel aan de vijf uur durende culturele kettingreactie van ‘mensen, spullen, machines, bouwwerken en performances’ in Leeuwarden was daarmee volbracht. ,,Eén meisje moest onderweg helaas afhaken wegens zouttekort maar verder hebben we het goed doorstaan en prachtig gehad. Elk uur was er een activiteit langs de route om ons op de been te houden, en onderweg zijn we steeds wel door enthousiast publiek aangemoedigd of zelfs een stukje vergezeld.”

In totaal telde het evenement uit de koker van kunstenaar Marten Winters liefst 47 onderdelen die elkaar in verschillende schakels aaneengesloten moesten opvolgen in de Leeuwarder binnenstad. Het spektakel uit het hoofdprogramma van LF2018 trok zo’n 35.000 bezoekers.

Tijdens de kettingreactie werd onder meer ook geprobeerd twee wereldrecords te verbreken. In één geval lukte dat: een regenboog van 2134 meter en 53 centimeter van gekleurde plastic doppen werd ‘neergezet’ boven de tientallen meters hoge Oldehove. Het vorige record stond op zo’n anderhalve kilometer.

Activiteiten

Op de Tweebaksmarkt vlakbij het Provinciehuis stond ‘s middags verder onder meer schakel 31, Hoezee! Hoezee!, opgesteld. Het was een theatrale voorstelling over verlangen, gemaakt door stadskunstenaar Jamila Faber. Via sociale media had ze oproepen gedaan voor vrijwilligers. ,,Normaal zeg ik ‘nee’ tegen dit soort activiteiten, maar ik dacht nu: laat ik uit mijn comfort zone stappen en ‘ja’ zeggen”, vertelt Andries Bergsma uit Leeuwarden.

Hij is een van de zes acteurs die een matroos speelt en een bootje over de weg voortbeweegt. Hij heeft een dubbelrol; hij speelt ook een haai. ,,Ik hoopte nog dat ik geen bekenden zou tegenkomen, maar dat gebeurt dus wel”, vertelt het raadslid voor PAL/GroenLinks. ,,Maar vooral ook enorm leuk om mee te doen”.

,,Het neemt ook niet weg dat we wel heel veel plezier hebben gehad”

Hoewel de schakels aanvankelijk wat te vroeg van start leken te gaan, eindigde het evenement als gepland rond zessen met een flashmob en dansfeest voor iedereen op een volgestroomd Wilhelminaplein. ,,Het leek inderdaad even wat te snel te gaan maar dat werd al snel weer gladgetrokken”, vertelt woordvoerster Bente Hout na afloop.

Hier en daar haperde er ook wel wat. Zo mislukte de tweede recordpoging, een boekendomino met 12.000 omvallende boeken in de bibliotheek. De dominoketen kwam meerdere keren tot stilstand en moest dus steeds worden aangeduwd. ,,Voor dit soort gevallen hadden we een speciaal reddingsteam op pad.” Het record in het Guinness Book of Records (10.200 boeken) blijft desondanks staan. ,,Jammer, maar niet compleet onverwacht, en het neemt ook niet weg dat we wel heel veel plezier hebben gehad.”

Koeienpakken

Een late ingreep kwam er ook vanuit de organisatie zelf. ,,Op sociale media was er zaterdagavond ineens nogal wat ophef over de Beestenrace”, vertelt Hout. Dat zou een marmottenrace worden, maar dan met koeien. ,,Uiteindelijk hebben we vanochtend besloten de echte koeien door mensen in koeienpakken te vervangen. Mensen uit de andere schakels wilden die rol wel op zich nemen. Een keus waar we achteraf zelf ook heel blij mee zijn.”

,,Een ontzettend volle stad, prachtig weer en een geslaagd evenement”, kijkt ze samenvattend tevreden terug. ,,We hadden erop aangestuurd dat het publiek het best op de pleinen met schermen her en der in de stad naar de verschillende deelnemers kon kijken, waarop de live uitzending van Omrop Fryslân was te zien. Uiteindelijk werden de meeste schakels toch door een stoet gevolgd, door sommige mensen zelfs letterlijk van begin tot eind. Dat ging gelukkig goed, en echt heel mooi om dat enthousiasme te zien.”

Nieuws

menu