‘De Kameleon aan de ketting’ van regisseur Steven de Jong is in de race voor een Gouden Kalf, de belangrijkste Nederlandse filmprijs

De nieuwe Kameleonfilm De Kameleon aan de ketting maakt kans op een Gouden Kalf, de belangrijkste Nederlandse filmprijs. De film van de Friese regisseur Steven de Jong dingt in de filmcompetitie van het Nederlands Film Festival (NFF) mee in de categorie Speelfilm.

Scène uit De Kameleon aan de ketting.

Scène uit De Kameleon aan de ketting. Foto: Just Entertainment

Andere geselecteerde films in deze categorie zijn onder meer De Oost van regisseur Jim Taihuttu, De Slag om de Schelde van Matthijs van Heijningen en Kom hier dat ik u kus van Sabine Lubbe Bakker en Niels van Koevorden. Aan de nu zeventien geselecteerde speelfilms wordt later nog een aantal kanshebbers toegevoegd, die dit jaar in première gaan tijdens het NFF. Tijdens het festival maakt het NFF uit de selectie kanshebbers bekend wie de uiteindelijke genomineerden zijn voor de Gouden Kalveren.

,,Hartstikke leuk”, reageert De Jong op het feit dat zijn film de competitie haalde. ,,Maar we gaan denk ik niet winnen. We zijn natuurlijk trots op wat we hebben gemaakt maar De Kameleon aan de ketting is, zeker in vergelijking met sommige andere geselecteerden, een kleine film. Doorgaans gaan de Gouden Kalveren ook niet naar familiefilms. Neemt niet weg dat het wel heel mooi is om mee te doen.”

Alle geselecteerden

Het NFF maakte donderdag ook de geselecteerde films voor de categorieën Dramaseries/singleplays (voorheen Televisiedrama), Korte films en Korte en Lange Documentaires bekend. Zo maken onder meer BuZa (Frank Ketelaar), Follow the SOA (Ties Schenk) en Thuisfront (Tim Oliehoek) kans in de eerste categorie en 100UP (Heddy Honigmann), Dierbaren (Saskia Gubbels) en Shadow game (Els van Driel, Eefje Blankevoort) bij de lange documentaires. De geselecteerde projecten voor het Gouden Kalf voor Digitale Cultuur werden al eerder bekendgemaakt.

De 41e editie van het NFF is online, in Utrecht en op locatie door het land bij te wonen en duurt van 24 september tot en met 2 oktober. De uitreiking van de filmprijzen vindt plaats tijdens het Grolsch Gouden Kalveren Gala op 1 oktober.

Aan de ketting

In de vierde Kameleonfilm wordt bij een zorgboerderij in de buurt van het dorp Lenten een groot aantal dode dieren aangetroffen. De beroemde Friese tweeling Hielke en Sietse Klinkhamer (gespeeld door Sens en Imme Gerritsen) gaat op zoek naar de misdadigers. Dat wordt hen echter lastig gemaakt als van hoger hand besloten wordt dat de Kameleon aan de ketting moet. De Kameleon aan de ketting draait momenteel in ruim tachtig Nederlandse bioscopen.