Dit artikel is vandaag gratis

Boek 'Op klompen door de dessa' van Friese schrijver Hylke Speerstra in trek dankzij theatervoorstelling die naar WTC Expo in Leeuwarden komt

Scène uit de theatervoorstelling Op klompen door de dessa. Foto: Annemieke van der Togt

Het boek ‘Op klompen door de dessa’ van Hylke Speerstra is toe aan een elfde druk. Mede dankzij de gelijknamige nieuwe theatervoorstelling is het boek waarin hij verhalen van Friese oud-Indiëgangers optekende uitverkocht.

,,Het boek en de voorstelling doen elkaar wat dat betreft goed”, zegt de schrijver uit Heerenveen. De theatervoorstelling Op klompen door de dessa ging vorige maand in Vlissingen in première. Vanaf komende woensdag is die in het WTC Expo in Leeuwarden te zien . ,,Dan zal de nieuwe druk van het boek waarschijnlijk ook weer beschikbaar zijn.”

Van zowel de Nederlandstalige editie van Atlas Contact als van de Friestalige versie die in 2014 bij Uitgeverij Bornmeer verscheen zijn inmiddels zo’n tien- tot twaalfduizend exemplaren verkocht, schat Speerstra. Ook zijn jongste boek Testamint fan de siel snijdt de periode aan na de Tweede Wereldoorlog waarin Nederlandse militairen werden uitgezonden naar Nederlands-Indië.

,,Ook vanwege de actualiteit zijn beide boeken in trek”, weet Speerstra. ,,In Op klompen door de dessa werd het zieleleven van deze jongens voor het eerst beschreven. Begin volgend jaar verschijnt het rapport van een uitvoerig onderzoek naar de dekolonisatie van Nederlands-Indië en het geweld dat destijds is gebruikt. Ook testamint fan de siel komt daarom binnenkort mogelijk in het Nederlands uit.”

De op zijn boek gebaseerde theatervoorstelling is een immersieve ervaring: bezoekers bekijken de voorstelling niet vanuit hun stoel maar lopen zelf door een 360-graden decor. Speerstra sprak tijdens het maakproces geregeld met de makers die onder meer ook quotes uit zijn werk gebruikten, maar het eindresultaat moet hij nog zien. ,,Woensdag ga ik naar de première. Ik zie er erg naar uit.”

Nieuws

menu