Dit artikel is vandaag gratis

183 miljoen mensen keken naar halve finales en finale Eurovisie Songfestival, organisatie blikt vol trots terug

Presentatoren Edsilia Rombley, Chantal Janzen, Jan Smit en Nikkie de Jager tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival 2021. Foto: ANP

De halve finales en finale Eurovisie Songfestival hebben in totaal 183 miljoen kijkers uit 36 landen getrokken. Dat meldt de Nederlandse organisatie maandag op basis van gegevens van songfestivalkoepel European Broadcasting Union (EBU).

Dat zijn een miljoen kijkers meer dan de vorige editie in 2019. Toen zagen 182 miljoen mensen uit veertig landen de editie die werd gewonnen door de Nederlandse Duncan Laurence. Net als tijdens voorgaande edities trok het songfestival in Duitsland het grootste publiek. Daar keken in totaal 7,8 miljoen mensen naar.

Ook online werd het liedjesspektakel dit jaar veel gevolgd. Tijdens de week van het songfestival keken er 50,6 miljoen unieke kijkers uit 234 landen op het officiële Eurovision YouTube-kanaal, een stijging van 28 procent ten opzichte van 2019. Op Twitter werden er bijna 5 miljoen tweets verzonden op de avond en in de nacht van de finale en werden video’s over het songfestival bijna 80 miljoen keer bekeken.

Recordaantal

In Nederland scoorde de finale, zoals eerder al bekend, een record met 5,4 miljoen kijkers. Daarnaast stemden 736.000 live af op NPO Start en keken 567.000 de show terug via die streamingdienst. Op NPO 1 Extra en NPO Zappelin keken 787.000 mensen minstens een minuut aangesloten naar (een van de) halve finales en/of de finale.

Uitvoerend producent Sietse Bakker is blij met het grote aantal kijkers, maar is vooral trots op het team dat heeft gewerkt aan het evenement. ,,Er stonden 1624 mensen op de aftiteling. Die hebben de afgelopen weken, maanden, twee jaar snoeihard gewerkt om dit neer te zetten in deze bizarre en onwerkelijke tijd.”

Bakker vindt dat Nederland een duidelijk visitekaartje heeft afgegeven. ,,We hebben een waanzinnig spektakel neergezet met een sterk staaltje Nederlands vakmanschap en hebben hiermee Europa kunnen verrassen. Dit is wat we in Nederland kunnen als we goed met elkaar samenwerken. Dit is wat in Rotterdam kan als je echt wil.”

Nieuws

menu