Zingen kan ook nog op je 95e, bewijst Henk Wedding uit Drachten bij het Byzantijns Mannenkoor: 'Zingen is beste manier van ontspannen'

Een dag na zijn 95e verjaardag werd Henk Wedding uit Drachten benoemd tot erelid van het Byzantijns Mannenkoor Friesland (BMF). Aan ophouden denkt hij nog niet.

Henk Wedding (95) in rolstoel wordt tot zijn verrassing tot erelid benoemd van het Byzantijns Mannenkoor Friesland.

Henk Wedding (95) in rolstoel wordt tot zijn verrassing tot erelid benoemd van het Byzantijns Mannenkoor Friesland. Foto: Simon Bleeker

Stoppen met zingen, dat komt nog niet in het woordenboekje van Henk Wedding voor. Want zingen is goed voor je geest, weet hij uit ervaring.

Dat ervoer hij toen hij de vijftig was gepasseerd. Hij werkte destijds als vliegtuigbouwkundige en verbleef vanwege zijn werk geregeld in de Verenigde Staten. Een drukke en stresserige baan. Na vier dagen hard werken was hij op vrijdag meestal uitgeblust. Dat veranderde toen hij in een koor ging zingen.

Kerkkoor in Drachten

Zijn eerste schreden zette hij in het bejaardencentrum in Nieuw Vennep waar zijn schoonmoeder verbleef. Het was een ad-hockoor van twaalf man. Voordat hij het wist werd hij lid van een gemengd koor in de buurt. Op donderdagavond was de repetitie. Zijn werk op de vrijdags ging voortaan veel vlotter. ,,Ik kon op vrijdags weer nieuwe ontwerpen bedenken en maken voor mijn werk. Het zingen gaf me ontspanning”, legt Wedding uit.

Met zijn vrouw woonde hij jarenlang onder een van de startbanen van Schiphol. ,,Als we een rieten stoel buiten zetten, was hij tien minuten later zwart”, zegt Wedding. In 2001 verhuisde het stel naar het schonere en rustige Drachten. Daar meldden ze zich aan bij een kerkkoor, ,maar al gauw ontdekte Wedding het Byzantijns Mannenkoor.

Dit in 2004 opgerichte koor zingt liederen uit de Russisch-orthodoxe kerkmuziek en volksliederen uit Oost-Europese landen. ,,Ik vind die melodieën schitterend. Ik heb geen moeite om de teksten te zingen. Na vier, vijf repetities zing ik de liederen uit het hoofd. Dan zitten ze gewoon in mijn geheugen. De dirigent hoeft maar een lied te zeggen en ik duik even in mijn geheugen”, verklaart Wedding.

Zang is in loop der jaren zachter geworden

De afgelopen anderhalf jaar werd er vanwege corona weinig gezongen en opgetreden. Wedding was overigens ook niet in de gelegenheid om mee te doen, vanwege drie gebroken botten in zijn voet. De breuken zijn inmiddels hersteld, maar lang staan kan Wedding niet meer. Dat betekent dat hij niet meer meedoet met concerten.

Wel is hij als eerste bas present bij alle repetities op donderdagavond in de voorheen gereformeerde kerk van Boornbergum. ,,Zingen geeft ontspanning. Ik zong vroeger ook veel met mijn vrouw die in 2013 is overleden. Ik heb ook acht jaar zangles gehad van een professionele sopraan. Ik ken de kneepjes van het vak”, zegt Wedding.

Of zijn stem met de jaren ook achteruit is gegaan? ,,Hij is zachter geworden”, reageert hij ad rem, ,,maar met de juiste techniek kun je lang blijven zingen. Als je zingt heeft dat een goede uitstraling op jezelf.”

Het Byzantijns Mannenkoor Friesland heeft ongeveer 25 leden en heeft diverse vacatures. Sinds 2007 staat het koor onder leiding van dirigente Nana Tchikhinashvili