Dit artikel is vandaag gratis

Abe Bonnema Prijs voor ontwerp met ‘ecologisch brutalisme’, een duo is winnaar van de tweejaarlijkse prijs voor jonge architecten

Het winnende Dijkhuis in Strijensas. Foto: Jeannette Slütter

Architecten Laura van Santen en Diederik de Koning van la-di-da design & architecture hebben de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten 2022 gewonnen. Ze kregen de prijs voor het Dijkhuis in Strijensas (Z.-H.).

De prijs van 20.000 euro is zaterdagavond door Ed Nijpels, voorzitter van de ir. Abe Bonnema Stichting, in het Rijksmuseum uitgereikt.

Het Dijkhuis is een duurzame woning onder de 200.000 euro. Laura van Santen (1985) richtte in 2015 samen met Diederik de Koning (1983) la-di-da design & architecture op. Hun fascinatie met ‘eco-brutalisme’ leidt volgens de jury tot praktische maar ongebruikelijke oplossingen voor kleinschalige woonprojecten.

Fries Museum

Voor de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten 2022 waren naast Laura van Santen en Diederik de Koning nog vier architecten genomineerd waaronder Keimpke Zigterman voor Huis in de Duinen op West-Terschelling.

Alle inzendingen voor de prijs, die om de twee jaar wordt uitgereikt, zijn van 14 december tot en met 15 januari 2023 gratis te zien in de entreehal van het Fries Museum in Leeuwarden. Met deze architectuurprijs wordt het gedachtegoed van de Friese architect ir. Abe Bonnema (1926-2001) in ere gehouden.

Nieuws

menu