Dit artikel is vandaag gratis

Advendo Sneek wint de marsparade op Wereld Muziek Concours. Het optreden was een eerbetoon aan een overleden instructeur

Muzikanten van drum- en showfanfare Advendo Korpsen Sneek. Foto: FD

De drum- en showfanfare Advendo Korpsen Sneek heeft zaterdag een wereldtitel gewonnen op het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade. De showband uit Sneek behaalde de eerste prijs in de categorie marsparade.

Advendo kreeg 92.54 punten van de jury. Het was daarmee sterker dan de uit Stiens afkomstige showband Takostu, die met 90.54 punten de tweede plaats binnenhaalde en de verrassende titel van vijf jaar geleden dus niet kon prolongeren. De derde plek ging naar Bicycle Showband Crescendo uit Opende dat 90.15 punten scoorde.

Jan Nico Teerenstra, bestuursvoorzitter van Advendo, spreekt over een ‘fantastische’ prestatie. ,,Dit is waar we voor gingen. We hadden vooraf de hoop al dat we zouden winnen, maar het blijft spannend tot de punten zijn geteld.”

Teerenstra zegt dat Advendo twee jaar lang aan de marsparade heeft gewerkt. Met het overlijden van de populaire Advendo instructeur Marc Brinkhuis, in november twee jaar geleden, zat er voor de showband uit Sneek een grote emotionele lading onder het optreden, aldus de bestuursvoorzitter. ,,De hele mars is dan ook aan hem opgedragen.”

Tijdslimiet

Een week geleden greep het jeugdkorps van Advendo net naast de wereldtitel. Jong Advendo kreeg twee punten aftrek omdat het de tijdslimiet overschreed, waarna Jong Pasveer uit Leeuwarden de titel won.

In de categorie Show grepen de Friese bands afgelopen weekeinde naast de prijzen in de de Champions Division. Pasveer uit Leeuwarden werd vijfde met 90,13 punten en Advendo eindigde als tiende met 85,21 punten. Het kampioenschap ging naar de Japanse Nishihara High School met 95,75 punten. Takostu uit Stiens deed mee in de één lagere World Division en werd daar derde met 85,31 punten.

Het WMC, dat al sinds 1951 iedere vier jaar wordt gehouden en dat tienduizenden muzikanten en bezoekers trekt, werd zondagmiddag ontsierd door een grote brand in een naburig hotel. Een deel van het stadion waarin het WMC plaatsvond moest worden ontruimd.

Nieuws

menu