Nieuw leven voor jugendstilpand De Utrecht in Leeuwarden: kunstenaars gaan in hagelnieuwe uitbouw de dialoog aan met de architectuur en historie van het rijksmonument

Het vernieuwde jugendstilpand De Utrecht in hartje Leeuwarden moet weer minstens honderd jaar mee kunnen. Vanaf zaterdag heropent het als plek waar kunstenaars zich laten inspireren door de historie en architectuur van het gebouw. Kunstenares Anke Roder bijt het spits af.

Eigenaresse Astrid van der Hoek in de nieuwe tentoonstellingsruimte van De Utrecht, waar kunstenares Anke Roder als eerste exposeert.

Eigenaresse Astrid van der Hoek in de nieuwe tentoonstellingsruimte van De Utrecht, waar kunstenares Anke Roder als eerste exposeert. Foto: MARCHJE ANDRINGA

Het rijksmonument met zijn uitbundige art nouveau-elementen in volle glorie aan geïnteresseerde bezoekers laten zien. Dat was de insteek van Tjeerd en Astrid van der Hoek toen ze het pand aan de Tweebaksmarkt vier jaar geleden kochten. ,,Onze liefde voor dit prachtige gebouw willen we graag met anderen delen, vandaar dat we het een publieke functie wilden geven”, zegt Astrid van der Hoek. ,,Als cadeau voor de stad Leeuwarden.”

Nieuws

menu