Baukje Fennema liep van Lauwersoog tot de Afsluitdijk en schreef een boek over haar bijzondere pelgrimstocht: 'Ik vond dat ik één keer in mijn leven moest doen waar mijn hart in verstrengeld is'

Zes jaar geleden ging Baukje Fennema (68) te voet over de zeedijk van Lauwersoog naar de Afsluitdijk. Tijdens haar tocht maakte ze bijzondere dingen mee en raakte ze in gesprek met allerlei mensen. Een jaar later maakte ze dezelfde reis nog eens, deze keer met een tractor en woonwagen en trad ze op, bij, op of achter de zeedijk. Tijdens haar reizen ontstond het verhaal voor haar boek: Dijk van een verhaal. Pelgrimstocht met een knipoog.

Baukje Fennema aan het begin van haar tocht in 2017.

Baukje Fennema aan het begin van haar tocht in 2017. Foto: Annet Hogenesch

,,De Leeuwarder Courant schreef destijds: ‘Baukje Fennema is een pelgrim van likmevestje’. Dat klopt wel, ik ben natuurlijk niet een echte pelgrim”, vertelt Fennema. Al heeft ze geen traditionele pelgrimstocht gemaakt, dan nog betekent de looptocht van Lauwersoog naar de Afsluitdijk heel veel voor de theatermaakster. Fennema groeide op in Sexbierum en heeft altijd al wat gehad met de kust die een paar kilometer bij haar vandaan ligt. ,,Ik heb mijn hele leven gedacht ‘ik moet iets met de kust’.”

Nieuws

menu