Beleven we ijskoorts in de toekomst alleen nog als attractie? Vijftien schrijvers maakten korte verhalen over de ijsbaan

Met Arcadia staat Fryslân honderd dagen bol van culturele voorstellingen, muziekoptredens en andere kunstuitingen. Het evenement wordt mogelijk gemaakt door de inzet van vele makers en vrijwilligers. Het ‘Friesch Dagblad’ interviewt elke week een van hen: deze week Roelien Klandermans en Sytse Jansma. Zij werkten aan het kuierproject van Under Wetter.

Roelien Klandermans, hier op de ijsbaan van Hempens, schreef een van de verhalen voor de ijsbaankuiertochten, een project van Tryater.

Roelien Klandermans, hier op de ijsbaan van Hempens, schreef een van de verhalen voor de ijsbaankuiertochten, een project van Tryater. Foto: Hoge Noorden/Jaap Schaaf

Roelien Klandermans (29) was tien toen ze vanuit Noord-Brabant verhuisde naar Leeuwarden. De ijskoorts, zoals veel Friezen die beleven, kent ze niet vanuit haar jongste jeugd. ,,Hier moet alles wijken als er ijs ligt. Dat heb je niet in Brabant.” Haar eerste ervaring met schaatsen was overigens nogal een deceptie. Op bezoek bij oma in 1997 kon haar broer zich uitleven op een ondergelopen weiland bij Goutum, maar moest zij zich behelpen met glijden op schoenen. ,,Heel frustrerend, ja”, zegt ze lachend.

Nieuws

menu