Beschilderde ‘happy stones’, een blij en positief gevoel voor iedereen

Een steen beschilderen, deze ergens neerleggen zodat iemand dit stukje vrolijkheid vindt. De rage rond happy stones wordt steeds groter. Niet alleen bij kinderen. Sommige creaties nemen steeds kunstzinnigere vormen aan.

Terloops neergelegd op een bankje, in een boomstronk of op een elektriciteitskastje liggen ze te pronken: prachtig beschilderde stenen. De vinder mag deze houden, maar nog veel leuker: geeft deze een nieuwe plek en meldt dat op sociale media. Op talloze Facebookpagina’s delen liefhebbers trots hun creaties en vondsten met daarbij een indicatie van de nieuwe verstopplek. Doken de Nederlandse pagina’s eerst vooral in het zuiden van het land op, de laatste maanden zijn er ook vele in Fryslân. Van Dokkum tot Akkrum en van Leeuwarden tot Harlingen.

De foto’s met blije kindergezichten is voor Belinda Vogelvanger-Engwerda een stimulans om wekelijks tientallen stenen te maken. ,,Onze kinderen zijn de deur al uit, maar van die vrolijke berichten word ik heel blij.”

Enthousiasme

Ze richtte begin januari de Sneker Happy stones-groep op die inmiddels 650 leden telt. ,,Ik ontvang dagelijks enthousiaste reacties. Het is een prachtige bezigheid met veel facetten doordat je thuis fijn aan de knutsel kunt én je een mooie stimulans hebt om naar buiten te gaan.” Het is precies de reden waarom ze de groep opzette. ,,Als ik ertoe kan bijdragen de wereld een heel klein beetje mooier te maken, dan doe ik dat graag. Zeker in deze tijd.”

Tijdens mijn vakanties heb ik altijd een stift op zak. Zie ik een mooie steen, dan schrijf of teken ik er iets op

Verreweg de grootste happy stones-groep in Fryslân is die van Terschelling, met 1750 leden. ,,Het lijkt wel of half Terschelling tegenwoordig aan het zoeken is”, zegt Guus van Dieren van Formerum. ,,Het is een rage geworden.” De groep werd in augustus al opgericht door Mathilde Schuijl. Ze was een van de eersten in de regio en voor haar was het een uitvloeisel van een hobby die ze al jaren heeft. ,,Tijdens mijn vakanties heb ik altijd een stift op zak. Zie ik een mooie steen, dan schrijf of teken ik er iets op en laat deze achter op de boulevard. Zodat iemand anders deze vindt en hopelijk een geluksmomentje beleeft.”

Een happy stone van Mathilde Schuijl.

Het is wonderlijk om te zien, vindt de Terschellingse, dat iets wat ze in feite al jaren doet, nu zo’n hype is. Corona speelt hierin ongetwijfeld een rol. ,,Daardoor is het fenomeen uitgegroeid tot een ware stenenjacht, terwijl dat eigenlijk niet de bedoeling is. Het oorspronkelijke idee is namelijk dat je zo’n steen vindt zonder dat je er naar op zoek bent. Maar goed, het principe is dat je mensen blij maakt en dat lukt nu juist des te meer.”

Herkomst

De herkomst van happy stones (of varianten als kindless rocks, toffe keien en blije kei) blijft gissen. De Amerikaanse Megan Murphy uit Cape Cod (Massachussets) claimt de bedenkster te zijn. Tijdens haar dagelijkse ochtendwandelingen over het strand raapte ze stenen en besloot die in 2015 te versieren met inspirerende teksten om mensen die ook naar het strand kwamen om na te denken, een hart onder de riem te steken. Vinders deelden foto’s van de kunstwerkjes op sociale media en legden ze op andere plekken neer. ,,Maar in feite doe ik dat dus ook heel lang”, zegt Terschellingse Schuijl.

Ook kunstenaar Tineke Betten uit Sneek is er al jaren bekend mee. ,,Ik sta vaak op kunstmarkten en dan gaat er altijd een zak met stenen mee die kinderen mogen beschilderen en mogen bewaren. Dat doe ik al een jaar of tien.”

Een happy stone van Tineke Betten.

Sneker creatieveling Marleen Peelen is iemand die het liefst een boodschap op haar stenen achterlaat. Egyptische of Keltische tekens, geometrische vormen of symbolen uit de alchemie sieren haar creaties. ,,Vaak oeroude symbolen waar een heel verhaal achter zit.” Niet iedereen herkent die als zodanig, maar als dat wel gebeurt is dat een cadeautje. Zoals laatst die mevrouw die haar benaderde. Ze had een steen van Peelen gevonden en was diep geraakt door de boodschap erop. ,,Die betekende voor haar persoonlijk op dat moment heel veel. Soms kan iets kleins het verschil maken, dat vind ik het mooie hieraan.”

Ook maakt ze levensechte vingers en oren. ,,Fascinerend de anatomie ervan, daar ga ik dan mee aan de slag.” Haar drakenogen zijn vooral geliefd bij kinderen. ,,Die zijn een collectors item en houden ze het liefst zelf”, lacht ze.

Verborgen talent

Hoewel het zoeken van de stenen vooral bij kinderen in trek is, zijn er steeds meer volwassenen die ze versieren. Sommige worden steeds kunstzinniger. Zo zijn de stenen met vrolijke stripfiguren van Terschellinger Guus van Dieren erg in trek. Hij stuitte afgelopen najaar zelf voor het eerst op een happy stone, ging op onderzoek uit en vond het fenomeen zo leuk dat hij zelf aan de slag ging. ,,Eerst met een eenvoudige ijsco. Ik dacht: als dat lukt, lukt er meer.” Inmiddels liggen er honderden creaties van zijn hand op het eiland en zoeken mensen naarstig naar zijn Laurel en Hardy’s, Lucky Luke’s, Donald Ducks en Suske en Wiskes.

Ook Van Dieren ziet de coronacrisis als veroorzaker van de stenenjacht. Hij is mede-eigenaar van het Wrakkenmuseum in Formerum dat al weken dicht is. ,,Ik heb niet veel beters te doen, dat geldt voor veel meer mensen.” Of hij voor zijn kennismaking met de happy stones ook al graag tekende? Lachend: ,,Juist helemaal niet. Ik geloof dat ik vroeger nog nooit een voldoende op tekenen heb gehad. Dit is compleet nieuw voor mij.”


Happy stone met Lucky Luke van Guus van Dieren.

Guus van Dieren is zo’n verborgen talent dat ineens opduikt, ziet ook Mathilde Schuijl. ,,Maar”, benadrukt zij. ,,Het gaat er niet om of je kunt tekenen. Het leuke aan happy stones is juist dat het vreugde voor iedereen brengt. Jong en oud, of je ze nu zoekt, maakt of verstopt. Blij worden van iets kleins, het is mooi dat dat nog kan.”

Ook haar bejaarde buurvrouw beleeft er lol aan. ,,Ze kwam aanzetten met een tas vol stenen die ze voor mij gejut had.” En dus is Schuijl deze week ook weer aan de slag gegaan. Een stuk of vijftig hartjes maakte ze, die een dezer dagen een verstopplek krijgen op het eiland. ,,Voor Valentijnsdag komende zondag.”