Dit artikel is vandaag gratis

Eindelijk is er weer een open dag bij muziekkorps Pasveer en nu maar hopen op veel kinderen: 'Je maakt hier vrienden voor het leven'

Jong Pasveer in actie op de taptoe in Rolde. Foto: Gerard Drent

De dwarsfluit, de grote trommel: kinderen mogen zaterdag alle instrumenten even uitproberen op de open dag van Pasveer. Na twee jaar corona waarin niets kon en niets mocht is het weer tijd nieuwe leden te trekken met een open dag.

Het was een bijzonder jaar voor Jong Pasveer. De dertig kinderen van het showteam werden wereldkampioen op het WMC in Kerkrade. Dat is sowieso een mooie prestatie. ,,Maar een groot aantal van de kinderen die meedeed had nog niet één keer op straat gespeeld en moest meteen presteren op het allerhoogste podium dat er voor ons bestaat”, vertelt voorzitter Bas Hut.

Een helm

De trots straalt van de kinderen af, heeft hij van een bevriende docent gehoord. De Pasveer-truien en T-shirts worden zelfs op school gedragen. En dat zegt heel wat, want hoe leuk kinderen het muziek maken zelf ook vinden, eenmaal in de puberteit schreeuwen de leden over het algemeen niet van de toren dat ze bij een showband zitten. ,,In eigen stad op straat spelen vinden ze dan verschrikkelijk en ze kunnen niet wachten tot ze zestien zijn om bij het grote korps te mogen. Dan krijgen ze namelijk een helm en zijn ze minder goed herkenbaar.”

Maar dat was dus vóór het wereldkampioenschap. Met de titel op zak is ook dat misschien verleden tijd. In elk geval merkt Hut grote belangstelling onder de jonge kinderen om zich aan te melden bij Pasveer XS. Wie ooit op straat wil lopen en mee wil doen aan taptoes moet eerst twee jaar op les, kiezen voor een instrument en dan oefenen met lopen en draaien.

Janken

Op de open dag kunnen ze alvast proeven of het misschien iets voor ze is. In december volgt dan een keuzemoment. En wie na twee jaar dan meedoet met Jong Pasveer (voor jeugd tussen de 10 tot en met 15) is over het algemeen supergemotiveerd. ,,De eerste keer dat die kinderen met een aangemeten uniform bij de repetitie komen, is echt een officieel moment. De ouders zijn erbij: dat is janken, hoor.”

De jeugd treedt een avond in de week op en eens in de veertien dagen is er op zondagmiddag een looptraining. ,,Dan maak je zo acht tot tien kilometer. Ze raken er best afgetraind van. En bovendien is het goed voor de concentratie. Dat kun je wel nagaan: je moet alle muziek uit je hoofd spelen en ook nog al je passen onthouden.”

Hut zit nu zelf in het kader, maar is zelf ook ,,opgegroeid” met Pasveer. ,,Het is echt een hele hechte club.” Wie eenmaal toetreedt tot Pasveer heeft er vrienden voor het leven aan. ,,Ze zijn geregeld in de weekenden op pad.”

Toen Hut zelf jong was, was Pasveer bijna elk weekeinde te vinden in het buitenland. Inmiddels is het iets rustiger met die reisjes. ,,Als we op zondag heen en terug moeten, willen we ook niet dat school of werk eronder lijdt.”

Feestjes

Maar als de jeugd dan op pad is, is het wel feest. ,,Ze zitten dan met elkaar in de bus spelletjes te doen. Laatst waren ze naar België en had iedereen cake gebakken om elkaar te kunnen trakteren. En bij de ouderen zie je dat ze ook los van Pasveer veel met elkaar optrekken. Ze gaan samen naar de Groene Ster of geven feestjes in het clubgebouw. Er zijn ook heel veel stelletjes ontstaan uit Pasveer. Ik denk dat je dat ook bij andere showbands ziet: je trekt nu eenmaal heel erg met elkaar op.”

De meeste leden zijn in de twintig. ,,Zo rond de dertig komen er kinderen en andere verantwoordelijkheden, maar ook dan zien we dat veel mensen betrokken blijven als vrijwilliger.”

Nieuws

menu