Tips van een Friese boekhandelaar: Spannende boeken om mee te nemen in de koffer tijdens de zomervakantie

Van een mysterieus middeleeuws verhaal tot een Deense thriller en een avontuurlijk jeugdboek. Met de zomervakantie voor de deur tipt Marjan Wielinga drie spannende boeken voor in de koffer.

Marjan Wielinga

Marjan Wielinga Foto: Jilmer Postma

Intrigerende titel. Dat is het eerste wat Marjan Wielinga dacht toen ze de roman Willem die Madoc maakte van Nico Dros zag. ,,Maar al vanaf de eerste bladzijde werd ik helemaal door het boek gegrepen.”

De titel wordt uitgelegd. Het is het begin van de eerste zin van het dertiende-eeuwse epische dierdicht Van den vos Reynaerde. ,,En dat vertelt ons wie daar de auteur van is: Willem die ook Madoc schreef. Maar over Madoc en deze Willem is verder niets bekend.”

Geheimschrift

Een tot de verbeelding sprekend gegeven. In elk geval voor mediëvist Willem de Reuvere, de hoofdpersoon van Dros. ,,Als Willem een middeleeuws geheimschrift in handen krijgt, slaat zijn hoofd op hol. Wat staat er? Kan het van Willem die Madoc schreef zijn? Als antwoord op zijn vragen begint hij hierover een roman te schrijven.”

Zijn verhaal begint met een kleuter die na een storm aanspoelt op een strand. ,,Hij wordt opgevangen in een klooster, waar hij zich later ontpopt als literatuurliefhebber.” Vervolgens volgt de ene spannende gebeurtenis de andere op. ,,Na een beschuldiging van moord, vlucht hij. Hij verandert zijn naam in Madoc en komt terecht in de riddercultuur van een grafelijk hof. Hier groeit hij uit tot een filosofische vrijdenker, wat hem in tijden van streng katholicisme ook weer in de problemen brengt. En dan moet de fantastische climax nog volgen.”

Vernuftig

Een ontzettend boeiend en spannend boek, vindt ze. ,,Er zit een enorme vaart in het verhaal. En, heel vernuftig: de mediëvist wordt door het schrijven van zijn boek zelf de ‘Willem die Madoc maakte’.”

Het boek is ook nog eens heel geschikt voor de leeslijst op middelbare scholen, meent Wielinga. ,,Vanwege de meeslepende gebeurtenissen, de historie en historische personages die aan bod komen, maar ook omdat jezelf ontwikkelen ook een thema is.” Maar eigenlijk wil ze iedereen aanraden het boek te lezen. ,,Misschien ben ik voorbarig, maar ik denk dat dit boek wel mijn top drie van dit jaar gaat halen.”

Terug in de tijd

Een boek dat daar vorig jaar in stond, was de thriller Winterland , het debuut van het Deense schrijversduo Kim Faber en Janni Pedersen. Ook de opvolger Hoogzomer stelt niet teleur, vindt Wielinga. ,,Beide boeken vormen samen een geheel, je moet deel I dus eigenlijk wel eerst lezen.”

Een teleurgestelde rechercheur die na een misstap overgeplaatst wordt naar een klein dorp en een aanslag op een kerstmarkt in Kopenhagen vormden de grote lijnen van Winterland . Dat geldt ook voor Hoogzomer . ,,Het verrassende is dat dit boek niet verder gaat waar Winterland eindigde, het verhaal gaat juist terug in de tijd.”

Een journaliste, de ex-vrouw van de rechercheur, wordt getipt dat de veiligheidsdienst al was gewaarschuwd voor de aanslag. ,,Die had dus voorkomen kunnen worden. Ze wil dan ook uitzoeken wie wat heeft nagelaten.”

,,Echt creatief en knap, alweer zo’n spannend verhaal over hetzelfde gegeven”, vindt Wielinga. ,,En leuk dat met de journaliste, die een kleine rol had in deel I, nu weer een ander personage wordt uitgediept.”

Huis op wielen

Voor de kleinere lezers tipt ze Boutje van de rommelberg van schrijfster Mirjam Oldenhave en illustrator Rick de Haas. Boutje en zijn vader Ed wonen in een huis op wielen. Ze moeten steeds verhuizen omdat ze nergens welkom zijn, tot ze een plek vinden naast een rommelberg. ,,Geen vieze, maar een van afgedankte spullen.”

Op een dag vindt Boutje daartussen een gouden beeldje. ,,Door een misverstand wordt Ed vervolgens van diefstal van het beeldje beschuldigd en achter de tralies gezet. Boutje moet zich nu alleen zien te redden.”

Gelukkig vindt hij een vriendinnetje en een hondje. ,,Er komt ook een geit voorbij en een keur aan kleurrijke personages die zorgen dat hij het redt. En dat lukt, een fijne uitkomst.”

Zak voor de hond

Kleurrijk en aantrekkelijk zijn ook de illustraties, vindt ze. ,,Op veel bladzijdes staan ook kleine inspirerende bouwtekeningetjes van wat Boutje, de knutselkoning, zoal maakt; een zak voor zijn tuinbroek waar het hondje in past bijvoorbeeld.”

Het boek is bedoeld voor vijf- tot tienjarigen, weet ze. ,,Maar is ook hartstikke leuk om voor te lezen. Voor ieder wat in de koffer met dit rijtje dus, en ook om onderling te ruilen.”