Concert op Leeuwarder dak net als The Beatles ooit deden

Tijdens het Fries Straatfestival in Leeuwarden is er ook een concert op een dak in de binnenstad. Een beetje naar het voorbeeld The Beatles ooit deden.

'Get Back' tijdens een oefensessie.

'Get Back' tijdens een oefensessie. Foto: What is Live

Het dak bevindt zich verscholen achter Over de Kelders, maar wel met een prachtig uitgezicht over de stad. Alle kenmerkende torens van de stad zijn er te bewonderen: de Bonifatiustoren, de Achmeatoren, de Oldehove en ook het Provinsjehûs is te zien.

De locatie is uitermate geschikt voor een livestreamconcert, zegt producent Jort Klarenbeek. Het wordt zaterdag 19 september om 17.00 uur uitgezonden op de Facebookpagina van Arcadia, het culturele feest dat volgend jaar wordt gehouden als vervolg op Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa.

Het dakconcert is een knipoog naar The Beatles die in 1969 onaangekondigd op het dak van Apple Records in London een concert gaven met de woorden ‘ Let’s get up on the roof ’. Optreden voor publiek was door hun immense populariteit bijna niet meer mogelijk. Uiteindelijk werd het hun allerlaatste concert. De geplande tour - The get back sessions - kwam er nooit.

Friese muzikanten die tijdens de pandemie nieuwe muziek hebben geschreven, krijgen de kans om zich van grote hoogte te laten horen, zegt Klarenbeek. Op één voorwaarde: ze geven hun eigen draai aan het nummer Get back van The Beatles. De band Abdomen en singer-songwriter Amarens de Boer gaan de uitdaging aan. Eerstgenoemde band zal een ruige versie laten horen, terwijl Amarens een meer intieme vertolking geeft.

Tussen de optredens door gaat gastvrouw Tjalina Nijholt in gesprek met Friese culturele aanjagers en makers over hoe zij in coronatijd het publiek weten te bereiken.

Meer informatie: www.getback.frl

De uitzending is te volgen via de Facebookpagina van Arcadia / LF2028: www.facebook.com/LF2028