Corona hakt er zwaar in bij Friese musea: 40 procent minder bezoekers

Friese musea trokken gemiddeld 40 procent minder bezoekers in ‘coronajaar’ 2020, volgens cijfers van de Museumfederatie Fryslân. Voor de grootste musea hebben de drie verplichte sluitingsperioden het meest desastreus uitgepakt, blijkt uit bezoekerscijfers.

Het Natuurmuseum in Leeuwarden verwelkomde dit jaar 26 procent minder bezoekers.

Het Natuurmuseum in Leeuwarden verwelkomde dit jaar 26 procent minder bezoekers. Foto: Marchje Andringa

Alle Nederlandse musea moesten in totaal drie maanden dicht dit jaar. Dat is duidelijk terug te zien in de cijfers. Het Fries museum trok met 74.000 bezoekers bijna de helft publiek dan in 2020 toen er nog 145.554 mensen langskwamen.

Met name in de eerste lockdownperiode kwamen er veel online initiatieven tot stand

Het Natuurmuseum in Leeuwarden mocht vorig jaar nog 51.973 mensen verwelkomen, dit jaar waren dat er 38.432. Een verlies van 26 procent. Dat lijkt mee te vallen. Maar de dure expositie GIF, waarmee voor het eerst levende have in het museum was te zien, maakt dat het museum flink verlies. ,,Zo’n productie kan alleen uit als er veel bezoekers komen en we hadden dan ook op grote aantallen gerekend. Die waren er ook: in de voorjaarsvakantie alleen al stond de teller op ruim 10.000”, aldus Ellen Roetman van het Natuurmuseum. De tentoonstelling wordt verlengd tot eind juni volgend jaar.

Keramiekmuseum Princessehof sloot af met 25.000 (-45 procent). Museum Dr8888 noteerde 8000 bezoekers, tegenover 14.125 vorig jaar. Het museum kon buiten de lockdownperiodes slechts vier dagen open zijn in verband met de beschikbaarheid van de vrijwilligers, die veelal in de risicogroep zitten.

Looncompensatie

Kleinere musea lijken het relatief beter te hebben gedaan. Museum Hindeloopen trok in 2019 8541 bezoekers (-29,5 procent). Museum Dokkum trok 6717 bezoekers (-17,6 procent). Het museum kon dankzij de grote bezoekersstroom slechts één keer aanspraak maken op looncompensatie. Daarentegen moesten er wél extra kosten zesduizend euro kosten worden gemaakt, onder meer door de inzet van extra personeel, terwijl de inkomsten al met al ruim vierduizend euro lager uitvielen.

Het museum hoopt nu op een eenmalige, extra subsidie van de gemeente Noardeast-Fryslân.

Met name in de eerste lockdownperiode kwamen er veel online initiatieven tot stand. Er werden ook podcasts en virtual reality -tours opgetuigd om het publiek ter wille te zijn. Het Fries Museum kreeg op deze manier dertigduizend mensen over de interactieve vloer.

Lees ook: Culturele sector gelaten over sluiting

Nieuws

menu