Dansgezelschap uit Drachten danst om mensen in het hart te raken
I’m a slave heet de choreografie die twintig jonge dansers vandaag in Drachten opnemen. Met de dansvideo vragen ze aandacht voor het leed dat schuilgaat achter moderne slavernij. In Nederland.
Dansers van het Salvation Dance Centre tijdens een uitvoering van een voorloper van de dans I’m a slave die ze vandaag opnemen als videoclip. Foto: Grietje Veenstra
Ze willen vrij zijn, maar er zitten schakelkettingen om hun nek en om hun middel. Ze willen schreeuwen, maar dat lukt niet: ze hebben geen stem, en er is niemand die hen hoort. Ze zijn eenzaam. Ze zijn boos. Ze zijn verdrietig. Ze zijn bang. Ze zijn zo moe.
Het is een hele reeks aan heftige emoties die de twintig jonge dansers (15 tot en met 26 jaar) van het Drachtster Salvation Dance Centre vandaag zullen verbeelden in de Sluisfabriek in Drachten. Met hun video voor Stichting Break the Chain willen ze het leed zichtbaar maken dat gepaard gaat met moderne slavernij. ,,Niet ergens ver weg in de wereld, maar in ons eigen Nederland. Deze dans gaat over de donkere kanten van gedwongen prostitutie”, zegt initiatiefneemster en choreograaf Elza Postma. ,,Het zijn de hartverscheurende verhalen van vrouwen en meisjes die het slachtoffer zijn geworden van pooiers en loverboys.”
Indruk
Postma, eigenaar van de christelijke dansschool, maakte in 2018 al de choreografie Human trafficking (mensenhandel, DR). ,,Dat was een dans voor onze eindejaarsvoorstelling. Daarvoor hebben we ons toen al verdiept in onder meer uitbuiting, misbruik en gedwongen prostitutie, thema’s die vaak samengaan met mensenhandel.”
Het resultaat maakte indruk bij het publiek, merkte ze. ,,Mensen vertelden achteraf bijvoorbeeld dat ze niet wisten dat er zoveel verdriet en misstanden schuilgaan achter de prostitutie, voor velen is het doorgaans een verborgen wereld. Veel mensen zeiden ook tijdens onze dans een traantje te hebben gelaten.”
Daarna stroomden de reacties binnen, onder meer van ex-prostituees die zeiden dat ze de clip heel mooi vonden en erdoor geraakt waren
Als het effect op dit publiek al zo groot was, dan konden ze met een dansvideo misschien nog wel veel meer mensen bereiken, bedachten ze zich. ,,Het voelde als onze verantwoordelijkheid om dat in elk geval te proberen”, zegt Postma. En dus namen ze ook toen een clip in de Sluisfabriek op. ,,Daarna stroomden de reacties binnen, onder meer van ex-prostituees die zeiden dat ze de clip heel mooi vonden en erdoor geraakt waren.”
Handvatten
In april van 2019 richtte Postma vervolgens Stichting Break the Chain op. ,,Om nog meer handvatten te hebben om bewustwording in de samenleving te creëren rond moderne slavernij. Iedereen in ons team doet dat vanuit zijn eigen talent, in mijn geval dus dans. In de toekomst hopen we onder meer ook voorlichting te gaan geven.”
Voor hun tweede video, zoomen Postma en haar dansers verder in op gedwongen prostitutie. ,,Ik denk dat dit een groot probleem is in Nederland; er werken duizenden vrouwen tegen hun wil als sekswerker. Volgens het Centrum tegen Kinderhandel Mensenhandel neemt het aantal meisjes dat in handen valt van loverboys toe en maakt de helft van de middelbare scholen zich hierom zorgen over hun leerlingen.”
Als choreograaf werk ik veel met jongeren. Ook van henzelf heb ik geregeld verhalen gehoord over loverboys
Ook uit eigen omgeving weet Postma dat gedwongen prostitutie geen ver-van-mijn-bedshow is. ,,Als choreograaf werk ik veel met jongeren. Ook van henzelf heb ik geregeld verhalen gehoord over loverboys; aan wie ze net wisten te ontsnappen bijvoorbeeld, of ze kenden iemand die wel slachtoffer is geworden.”
In de moderne en abstracte dans I’m a slave, staan de emoties van de slachtoffers centraal. ,,Dat is waar de kracht van dans bij uitstek in schuilt. Daarmee kun je mensen in het hart raken, zonder woorden, zonder discussie, maar wel met een fysieke taal die iedereen kan begrijpen. In de Sluisfabriek is het donker, grauw en verlaten; wat de sfeer die we uitbeelden versterkt.”
Online
I’m a slave kan worden gemaakt dankzij subsidie van de gemeente Smallingerland en bijdragen van sponsoren. De clip wordt opgenomen door filmmakers van Cinetic uit Ede. Eind november hopen ze de video online te kunnen zetten. ,,We gaan hem via al onze sociale mediakanalen en websites delen.”
Lees ook: Een kunstzinnig pleidooi van Claudy Jongstra voor meer biodiversiteit
Ze hopen bij het publiek meer bewustwording rond gedwongen prostitutie te creëren. Maar ze maken de video bovenal voor de slachtoffers, zegt Postma. ,,‘Mijn plan met jullie staat vast – spreekt de Heer. Ik heb jullie geluk voor ogen, niet jullie ongeluk: ik zal je een hoopvolle toekomst geven’, staat er in Bijbelboek Jeremia 29 vers 11. Die tekst zegt alles: elk mens hoort in vrijheid te leven en zijn of haar dromen na te kunnen jagen. Maar in de gedwongen prostitutie is het zicht en de hoop op een beter leven vaak ver weg. We dansen I’m a slave om de slachtoffers te vertellen dat ze wél gezien en gehoord worden. Al put maar één vrouw of meisje daar kracht uit, dan is deze dans voor haar.”
Thijs Oud: Professional houdt muziekonderwijs levend
Hij staat niet meer op de bühne. Zijn plek als dirigent in de schijnwerpers heeft hij ingeruild voor een plaats achter de schermen. Thijs Oud dient de muziek- en cultuursector nu als netwerker en initiator, en hij weet de ene na de andere subsidiebron succesvol aan te boren.