Wiep Koehoorn heeft alle 512 uitgaven van de Kristlik Fryske Folksbibleteek en daar komen nog hooguit 5 bij. Dan wordt de KFFB opgeheven: 'Tige spitich'

2024 wordt het jaar van de opheffing van de Kristlik Fryske Folksbibleteek, de KFFB. ,,Tige spitich”, vinden alle betrokkenen het dat er na negentig jaar een einde komt aan de boekenclub die een belangrijke rol heeft gespeeld in de Friese literatuur.

Wiep Koehoorn uit Feinsum heeft alle 512 boeken van de KFFB.

Wiep Koehoorn uit Feinsum heeft alle 512 boeken van de KFFB. Foto: Marcel van Kammen

De studeerkamer van Wiep Koehoorn heeft wel wat van een bescheiden bibliotheek. Hij had nog veel meer boeken, maar toen hij en zijn vrouw Durkje van Stiens naar Feinsum verhuisden, besloot de inmiddels ‘geprepensioneerde’ beleidsmedewerker van NHL Stenden Hogeschool opruiming te houden. ,,De measte boeken sitte no yn doazen op souder.” Via internet verkoopt hij dubbele exemplaren of boeken waaraan hij inmiddels minder waarde hecht.

In de Billy-kasten nu alleen maar z’n mooiste boeken en natuurlijk z’n verzamelingen. Bijna alle ooit uitgegeven Nederlandse boekenweekgeschenken heeft hij, evenals honderden wandelboeken. Maar z’n trots is toch wel de complete collectie KFFB-boeken. Voor zover bekend is Koehoorn de enige die alle 512 uitgegeven boeken van de ‘Fryske boekeklup’ in z’n bezit heeft.

Erfenis

De aanleiding van z’n verzameling was de erfenis van ‘pake en bep’ van het Bildt. Als kind had hij al veel belangstelling voor boeken, en geregeld neusde hij door de boeken in het kastje op de overloop. Wiep kreeg de boeken van pake en bep. Nadien verzamelde hij meer van de KFFB. Toen tijdens een bestuursvergadering van de boekenclub naar voren kwam dat eigenlijk niemand de complete collectie had, besloot Koehoorn een poging te wagen de collectie compleet te krijgen. ,,Ik wie al in ein.”