Dit artikel is vandaag gratis

De agenda en de portemonnee kunen tevoorschijn worden gehaald: Arcadia presenteert een programma voor honderd dagen kunst en cultuur in Fryslân

Het reuzenrad in het centrum van Leeuwarden is neergezet ter gelegenheid van de presentatie van het programma van Arcadia. Foto: Hoge Noorden / Jaap Schaaf

Fryslân staat een zomer vol cultuur te wachten. Arcadia presenteerde gisteren het 100-daagse programma met exposities, voorstellingen, muziek en gezelligheid.

Waar hij zich het meest op verheugt? Oei. Sjoerd Bootsma moet even hard nadenken. Alsof gevraagd wordt één favoriet van je kinderen te kiezen. Paradys in Oranjewoud wordt bijzonder, en natuurlijk Bosk. Duizend bomen komen er in de binnenstad, wandelen in honderd dagen een rondje van 3,5 kilometer tussen het Stationsplein en het Oldehoofsterkerkhof. ,,Die bomen nemen de publieke ruimte echt over. En dan ben ik vooral benieuwd naar hoe mensen de stad ervaren als de bomen weer weg zijn.”

Legacy

Arcadia is de ‘legacy’ van Culturele Hoofdstad 2018. Toen al werd bedacht dat de creativiteit, schwung en sfeer van 2018 niet tot dat ene jaar beperkt moest blijven, maar een vervolg zou krijgen. Arcadia moet een blijvertje van eens in de drie jaar worden.

Directeur Immie Jonkman van Arcadia werd er zowaar wat emotioneel van om alle programmamakers live bij elkaar te zien. In de afgelopen twee jaar werd er vooral digitaal vergaderd, of in kleine setting. Maar het is gelukt. De programmamakers waren enthousiast om zich in die cultuurloze twee jaar te storten op wat moois voor Arcadia, maar hulp van buiten was lastiger te organiseren.

Arcadia

Cultuurtriënnale Arcadia duurt van 7 mei tot en met 7 augustus en heeft zeventien ‘hoofdprojecten’, waaronder soms weer kleinere voorstellingen en exposities vallen. Een kleine greep uit het aanbod.

Bosk
Duizend bomen staan al klaar in Leeuwarden om 7 mei aan hun wandeling door de stad te beginnen. Het landschapsproject van Bruno Doedens wil laten zien: als een bos kan wandelen, kunnen wij veranderen. Aan het project zijn kunstvoorstellingen en exposities gekoppeld. Zo komt er een ‘rechtszaak over de rechten van de natuur’ en zijn er in filmhuis Slieker documentaires te zien rond het bomenthema.

Paradys
In de bossen van Oranjewoud zijn nieuwe werken van vijftien internationale kunstenaars te zien. Zo maakt Mercedes Azpilicueta een wandtapijt van acht bij drie meter waarop de geschiedenis van Oranjewoud en Fryslân is te zien. Kunstenaar Charles Avery werkt al jaren aan zijn eigen utopische wereld. Diana Scherer maakt van grastapijten drie jurken (eentje voor elk van de ‘stammoeders’ van Oranjewoud).

Broei
Jongeren tussen de 12 en 22 zijn gevraagd om een bijdrage te leveren. Zij maken voorstellingen en exposities over een zelfgekozen thema’s. Het gendervraagstuk, het klimaat en identiteitsvraagstukken spelen een grote rol.

Het hele programma en alle voorstellingen zijn te vinden op www.arcadia.frl

Vrijwilligers gevraagd

De organisatie heeft de hulp van zo’n 20.000 vrijwilligers nodig - ,,minder ast faker meidochst fansels”. Met name voor Bosk zijn 8500 ‘shifts’ nodig. Elke dag worden honderd bomen van de ene naar de andere plaats verkast door vijf mensen. Zodat het bos in het weekeinde weer in z’n geheel op een nieuwe locatie is te bewonderen. Ook voor mienskipsproject IIS zijn vrijwilligers nodig die met een professionele maker iets moois in hun dorp of stad willen neerzetten.

Afijn. De puntjes moeten nog op de i, maar daar hebben ze dan nog twee maanden voor. ,,Dat komt wol goed.”

Sponsors

Met 10 miljoen euro (waarvan 8 miljoen euro voor het programma) is Arcadia een stuk kleiner van opzet dan CH2018 destijds was. Het meeste geld is binnen, al heeft Jonkman nog niet alle krabbels van beoogde geldschieters binnen. ,,Mei dy koroana wie ek dat allegear wat yngewikkelder.”

Een groot reuzenrad in het centrum van Leeuwarden moet het publiek al warm draaien voor de grote cultuurmanifestatie in de provincie. Het rad, dat donderdag in gebruik werd genomen, blijft nog de hele maand staan.

750.000 bezoeken

Bootsma hoopt op 750.000 bezoeken voor Arcadia. Of dat lukt, is nog wel spannend. ,,Mensen konden twee jaar lang niet naar het buitenland. Komen ze hier of gaan ze weg? De wereld is in twee jaar natuurlijk wel erg veranderd.”

Via Merk Fryslân wordt Arcadia ook gepromoot in Duitsland. De opening van Arcadia is op 6 mei. Op die dag is ook het wetenschapsfestival voor kinderen Next in Franeker, dat op voordracht van Arcadia naar Fryslân komt.

Nieuws

menu