De liedjes van Joni Mitchell zijn straks in het Fries te beluisteren, dankzij zangeres Inez Timmer en dichter Eppie Dam

(Musical)zangeres Inez Timmer gaat nummers van Joni Mitchel zingen in het Fries. De liedjes zijn vertaald door dichter Eppie Dam.

Inez Timmer in Hollocaust Hollywood.

Inez Timmer in Hollocaust Hollywood. Foto: FD

Ze komen op cd. Bovendien staat er een theatervoorstelling gepland onder de naam Baas giele taksy . De première is eind januari volgend jaar in De Harmonie in Leeuwarden.

Net als Joni Mitchell begon Inez Timmer als folkzangers. Haar eerste bandje heette Skyline. Daarna zou ze jaren zingen bij de Friese folkrockband Irolt. Vanwege haar liefde voor het zingen, zei ze haar baan als lerares op en volgde in Hilversum aan het conservatorium een jazz-opleiding. Sinds 1992 werkt Timmer als artiest in de musicalwereld en schrijft ze haar eigen theatervoorstellingen, onder meer in het Fries.

Afgelopen voorjaar deed ze twintig schoolvoorstellingen met Holocoast-Hollywood samen met gitarist en pianist Tseard Nauta die haar begeleidde. In de schoolvoorstelling werd het verhaal verteld van Ilse Weber (1903-1944), schrijfster van liedjes en verhalen voor kinderen.

De uit Tsjechië afkomstige Ilse was Joods. In de oorlog werd ze met haar man en kinderen naar concentratiekamp Theresiënstadt overgebracht. Uiteindelijk is ze vergast in Auschwitz. De liedjes die Weber schreef heeft Eppie Dam naar het Fries vertaald.

Poëtische teksten

Voor haar nieuwe project heeft Timmer opnieuw Dam ingeschakeld, omdat hij als geen ander de gevoeligheden van een taal weet over te brengen, vindt Timmer. De liedjes van Joni Mitchel hebben een heel eigen geluid en vaak poëtische teksten. ,,Joni’s teksten binne yntelligente skilderijen foar it ear”, prijst Timmer. ,,Ik wie benijd hoe’t dy yn it Frysk klinke soene. Dam krûpt yn de wurden van Joni en hat der Fryske pareltsjes fan makke.”

Om de Friese teksten en muziek op cd te kunnen zetten, is Inez Timmer ruim drie weken geleden een crowdfundingactie begonnen op www.voordekunst.nl . Inmiddels is bijna een kwart van de benodigde 5000 euro als startkapitaal binnen.

Het theaterconcert dat volgend jaar januari losgaat heeft als thema Joni en haar mannen. De mannen waarmee Timmer optreedt zijn: Richard Veltman, Jan van Olffen, Paul Horjus en Ytzen Peterson.