De pianographe komt naar Nederland: een instrument dat naast geluid ook beeld voortbrengt. Het Schiermonikoog Festival heeft de primeur (en luister hier hoe dat klinkt)

Het Schiermonnikoog Festival heeft een primeur. Op het kamerfestival is voor het eerst in Nederland de pianographe te beluisteren én te zien. Het synthesizer-achtige instrument produceert niet alleen klank, maar ook beeld.

De pianographe is voor het eerst te beluisteren én te zien in Nederland. Het Schiermonnikoog Festival heeft de primeur van deze vinding van twee Franse broers.

De pianographe is voor het eerst te beluisteren én te zien in Nederland. Het Schiermonnikoog Festival heeft de primeur van deze vinding van twee Franse broers. Foto: fd

De Franse broers Romain en Florent Bodart reisden al heel Frankrijk rond met hun uitvinding. Ze wonnen er een prestigieuze prijs mee en het instrument is zelfs opgenomen in een museum voor nieuwe instrumenten in Parijs. Het staat daar in een vaste tentoonstelling, waar het populair is bij de kinderen. Die kunnen met het indrukken van de toetsen niet alleen een heel orgel of koor tevoorschijn toveren, maar ook hun eigen film creëren.

Harmonium

Nieuws

menu