De schrijver als medeplichtige. Nam Pasternak het wel voldoende op voor zijn collega, toen Stalin hem belde? | Boekrecensie

Er gaat een wereld schuil in Onenigheid aan de top, van de Albanese schrijver Ismail Kadare. Hij is een van de oudste literaire getuigen van het Oost-Europese communisme. In deze roman keert hij ernaar terug.

Ismail Kadare.

Ismail Kadare. Foto: AFP

Het is geen standaardroman, die Ismail Kadare (1936) op hoge leeftijd schreef, en die nu vertaald is in het Nederlands: Onenigheid aan de top . Je krijgt hier maar liefst dertien versies voorgeschoteld van een voorval dat maar een paar minuten duurde. Niettemin prikkelde het al in de jaren dertig de verbeelding van de Russische culturele en politieke elite. Wat gebeurde er? Joseph Stalin, leider van de Sovjet-Unie toentertijd, pleegde in juni 1934 een telefoontje met Boris Pasternak, een bekende dichter en schrijver, die na de oorlog wereldberoemd zou worden met zijn roman Dokter Zjivago . Kort na het telefoongesprek stierf de dichter Osip Mandelsjtam – en over hem was het gegaan, in dat telefoongesprek.

Nieuws

menu